Saraçoğlu’nun Çapulcuları Mimarlar Oldu



TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarından sekizincisinin temasını bir gecede riskli alan ilan edilerek yıkımla ve talanla karşı karşıya kalan  Cumhuriyet dönemimim ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi olarak ilan etmişti. 40 projenin katıldığı ve 21 projenin  değerlendirme konferansına davet edildiği, yarışmanın değerlendirme konferansı Alman Kültür Merkezi’nde yapıldı. Konferansta projelerini savunan mimarlık öğrencileri ve mimarlar Saraçoğlu Mahallesi’nin projelerini tasarlarken Türkiye’ye yayılan Gezi Park’ı eylemlerinden ilham aldığı görüldü. Saraçoğlu Mahallesi Afet Riski altında alan ilan edilerek, AVM ve ticarethaneye çevrilmesi ve bir kısmının yıkılması söz konusuyken buna karşı çıkan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Saraçoğlu Mahallesinin geleceğine, katılımcı bir yöntemle karar verilmesi için fikir projesi yarışması ile elde edilmesini önerdi.

Daha önce Ulucanlar Cezaevi’ni ve Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nün yıkılmaktan kurtulmasına olanak sağlayan Kent Düşleri Proje Fikir Yarışması’nın sekizincisinin teması bu kez yıkımla karşı karşıya kalan Saraçoğlu Mahallesi oldu. Ankara’nın merkezinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi’nin projeleri Oda’ya ulaştıktan sonra bugün yapılan değerlendirme konferansında ilk kez jüri üyeleri ve yarışma katılımcıları bir araya geldi.

Değerlendirme Konferansının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, “ Saraçoğlu Mahallesinin bir gecede riskli alan ilan edilmesiyle, Kent Düşleri yarışmasını ilan ettik, Hükümetin her alanda ben bilirim yaklaşımıyla sürdürdüğü politikanın bir mağduru da Saraçoğlu Mahallesi… Taksim Gezi Parkı ile şimdi parklara yayılan forumlarla kentin aktörleri kendi fikirlerini paylaşıyorlar.2007 yılında başlayan kent düşleri yarışmaları da mimarlık ortamlarının Gezi Forumları… Burada çıkan fikirler bizim açımızdan çok önemli, kamusal bir alanı yeniden kamuya açmak ve genç fikirlerle paylaşmak Saraçoğlu Mahallesine yeni bir nefes getirecek. Buradan çıkacak fikirler, Saraçoğlu’nun kente katılmasındaki yerini belirleyecek ve yeni bir mücadele aksı oluşacak Gezi Parkı direnişlerinin Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceği fikirlerine yansımış olması, kent merkezinde Saraçoğlu’nun bir kamusal alan olarak önerilmesine olanak sağlamış durumda”dedi.


Jüri üyeleri arasında, Ali Cengizkan ( Prof.Dr. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı) Bülent Batuman( TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi) Emel Akın (Yrd. Doç.Dr. Atılım Üniversitesi GSTM Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi), Faruk Bildirici(Gazeteci), İlhan Tekeli(Prof. Dr. Şehir Plancısı), Nuray Bayraktar( Doç.Dr. Başkent Üniversitesi GSTM Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi), Reyhan Altuntaş (Namık Kemal Mahallesi Muhtarı), Y.Yeşim Uysal (Mimar,Mimarlık Tarihçisis), Erkut Sancar(Mimar), Zeynep Tanrıverdi (Y.Mimar), Ahmet Hakan Alkan (Mimar) yer aldı.
Jüri ve diğer katılımcılarla birlikte bir forum ortamına dönüşen değerlendirme konferansında yarışma katılımcıları hem fikirlerini anlattılar hem de sorulan sorulara yanıt verdiler. Tüm yarışma katılımcılarının fikirlerinde Taksim Gezi Parkı direnişi yerini aldı, kamusal alan, sokak üniversitesi, sivil iktidar alanı, kaçış mekanı, paylaşım mekanı, eylem alanları, meydanlar, halk kütüphanesi, tarım yapılan bahçeler #dirensaraçoğlu, üretim alanı, muhalefet odağı v.b fikirler dikkat çekti. Saraçoğlu deneyimlemesini kentin deneyimlemesine dönüştürme,  içinden geçilen değil  Güvenpark ve Kızılay’la bağını kuran bir kamusallıkla tasarlanması katılımcılarının büyük bölümünün ortak fikri olarak değerlendirme konferansına yansıdı.

Kent Düşlerine Gezi Park’ındaki ağaçların sökülmesi ile başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemler böylece damgasını vurdu. Mimarlar ve mimarlık öğrencileri Saraçoğlu için yeşilin içinde ve eylem alanları ile eşitliği ve özgürlüğü haykıran kentlilerle, kurdukları kent düşlerini bir kez daha tasarımlarına yansıtmış oldu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugüne kadar Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi, EGO Hangarları, Mamak’ta Sosyal Konut ve Mamak Cezaevi’ne yönelik,  Düşleri Proje Fikir yarışmaları açmış ve yapıların bir bölümünün kamusal kullanımlarla yeniden işlevlendirilmesine olanak sağlamıştı.

8 Temmuz’da Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak olan ödül töreni ve kolokyumu yapılacak ile Saraçoğlu Mahallesinin geleceği belirlenecek.