Saran-Fersa Ortaklığı Yenilenebilir Enerjiye 1 Milyar Dolar Yatıracak



Saran Enerji ile İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı. Ortaklık çerçevesinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde Tunceli ve Erzurum ile Akdeniz Bölgesi'nde hidroelektrik santral kurulacak ve 1500 kişiye istihdam sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de şu anda 44 bin MW düzeyinde bulunan kurulu gücün 2023'e kadar 2 katına çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek kurulu gücün artırılmasında yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasının önemine dikkat çekti.
 
Nikâh töreni benzetmesi

Yıldız, cuma günü yapılan imza töreninde rüzgâr enerjisi hedefinin 2013'te 13 bin MW, 2020'de 20 bin MW'ye çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek "Rüzgâr santralı lisanslarında 2 yıl biraz küçük adımlarla hareket etmek durumunda kaldık. Bunu mutlaka hızlandırmamız lazım" dedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise ortaklık imzasının nikâh havasında geçtiğini ve aslında bir evliliğin yapıldığını belirtti. Çağlayan "Kızı istemeye Sadettin (Saran) ile beraber gidememiştik. Ama nikâha katılmak nasip oldu, inşallah bu evliliğin çocuklarını da göreceğiz. Önümüzdeki dönemde üretecekleri enerji ve yapacakları istihdam ile bu evliliğin meyvelerini de vermiş olacaklar" dedi. Türkiye'nin ve dünyanın geleceği için enerjinin çok önem taşıdığını kaydeden Çağlayan, 2030'e kadar dünyada 26 trilyon dolarlık, gelecek 10 yılda da Türkiye'de 125 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacağını bildirdi.

Saran Holding Başkanı Sadettin Saran ise Türkiye'ye önemli bir yabancı sermaye girişini sağladıklarını belirterek "Saran Enerji olarak 51 MW'lik yatırım aşamasında olan mevcut hidroelektrik santralları da dahil toplamda 1 milyar dolarlık yeni yatırım hamlesi ile hidroelektrikte toplam 100 MW, rüzgâr santrallarında 200 MW, güneş enerjisinde 50 MW üretimle, 2015'e kadar toplam kurulu kapasiteyi 350 MW'ye yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi. Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger de enerjide Avrupa'nın en büyük 10 büyük şirketi arasında yer alan Fersa'nın, İspanya Borsası'na giren ilk bağımsız rüzgâr enerjisi şirketi olduğunu belirtti.