Saran, Güneş Nöbetinde



Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, bundan sonra özel hayatıyla daha az gündeme gelme kararı aldı. Spor medyası, enerji, savunma sanayii, madencilik, turizm, sağlık gibi 7 sektörde faaliyet gösteren Saran Holding, yeni dönemde güneş enrjisi yatırımlarına odaklanmayı planlıyor. 2009’da İspanyol Fersa şirketi ile 1 milyar dolarlık güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımına imza atan holding, hükümetin açıkladığı güneş enerjisi birim fiyatlarını cazip bulmadığı için de beklemede. Saran Holding’in patronu Sadettin Saran, “O fiyatlar bizim de yabancı yatırımcımızın da şevkini kırdı. Belki birim fiyatları artar diye bekliyoruz. Ama yabancı ortağımız bekler mi bilmiyorum. Beklemesi için çabalıyoruz” dedi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç, Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da spor salonları yaptıran Sadettin Saran ile holdingin yeni yatırımları, Fenerbahçe yöneticiliği, Kürt sorunu, spor medyasının durumuna ilişkin konuştu.

Holding olarak şu anda 7 ana sektörde faaliyet gösteriyorsunuz, sektörlerde bümüyeniz nasıl?

- 7 sektörde 33 şirketle faaliyet gösteriyoruz. Çek Cumhuriyeti’nin en büyük tur şirketi olan Cedok’u satın aldık. Avrupa’nın en büyük tur şirketlerinden birini de satın almak üzereyiz. Cedok’un 250 milyon doların üzerinde cirosu var. Yeni alacağımız şirketin de 100 milyon doların üzerinde cirosu bulunuyor. Yani 400 milyon dolarlık cirosu olan iki seyahat acentesinin sahibi olacağız. Helikopter şirketimizde 4 adet helikopter aldık. İlk helikopterimiz bu yıl gelecek.

Enerji sektöründe neler yapıyorsunuz, İspanyol ortakla yatırımlarınız ne boyutta?

- Erzurum, Tunceli ve Mersin’de HES projelerimiz var. Şu anda 51 megavata sahibiz. Biz HES’ler için Doğu bölgelerini ağırlıklı olarak seçiyoruz. Lisans ve ÇED aşamasında bazı sıkıntılarımız var. ÇED raporlarımız daha yeni çıktı. Tunceli’de geçenlerde HES’lere karşı büyük bir protesto oldu. Bir grup buraya holding binamızın önüne de geldi. Bazı sıkıntılar var. Bu protestolar tabii ki bize geri adım attırmayacak. Tunceli’de şantiyede 350 kişi çalışacak. Biraz da bu boyutunu düşünmek lazım. Tunceli değil de gider başka yerlere de yapardım. Birkaç ay içinde HES inşaatlarına başlamayı planlıyoruz. Ancak bundan sonra HES’e ağırlık vermek istemiyoruz. Biz asıl Güneş’i bekliyoruz. İspanyol ortağımız Fersa ile yaptığımız bir anlaşma var. Onlarla Güneş ve rüzgâr enerjisinde faaliyet göstermek istiyoruz. Ama Güneş’te devletin açıkladığı birim fiyatı bizi hayal kırıklığına uğrattı. O fiyatlar bizim de yabancı yatırımcımızın da şevkini kırdı. Belki birim fiyatları artar diye bekliyoruz.

Ortağınızın beklemeye sabrı var mı?

- Evet, ortak beklemeyebilir. Şimdi onların beklemesi için çabalıyoruz. Seçim sürecine giriyoruz, Güneş ve rüzgâr enerjisisinde ne olacak ne bitecek diye de kaygılanıyoruz. İspanyollarla 2009’da, 2015’e kadar 1 milyar dolarlık bir sözleşmeye imza attık. Ama plan uymadı. Devletin Güneş enerjisinde açıkladığı fiyat 10 Avro/sent. Ve bunlar istediğimiz gibi değil.