Sarayda Kaçak Kantin



Yıldız Teknik Üniversitesi, kampüs içinde yeralan koruma altındaki Yıldız Sarayı'nın Kiler-i Hümayun binasının bitişiğine kantin yaptı. Üniversite yönetimi, doğal SİT alanındaki inşaat için, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan izin almadı.

'Temeli yok, taşırız' savunması

Kaçak kantinin yapıldığı arsayı Milli Emlak'tan 3 yıllığına kiraladıklarını söyleyen Yıldız Teknik Ünivesitesi Genel Sekreteri Ümit Erden, bu nedenle de ilgili Anıtlar Kurulu'ndan izin almaya gerek duymadıklarını söyledi. Erden, kaçak kantin inşaatını "Sosyal merkez için alan yoktu. Kantini 3 yıl sonra kaldırmayı planlıyoruz. Yapının temeli yok. Yani günü geldiğinde taşınabilir” diyerek savundu.

Kiler-i Hümayun da SİT alanında

İstanbul Teknik Ünivesitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ise SİT alanında kaçak inşaata tepki göstererek "Kiler-i Hümayun, Yıldız Sarayı içinde yer alan bir bina. Saray bir kültür varlığı olduğuna göre mutlaka o bölgeye bakan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor. Yıldız Sarayı hem tarihi hem de doğal SİT alanıdır" dedi.

Anıtlar Kurulu üyesi ayıba sessiz kaldı

SİT alanında inşaat izninin alınacağı 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Can Binan'nın kaçak yapıya sesiz kalması dikkat çekti. Prof. Dr. Binan, kuruldaki görevi nedeniyle konuyla ilgili açıklama yapamayacağını söyledi.