Saraydan Saraya Zonaro



Osmanlı'nın saray ressamı Zonaro, Dolmabahçe'nin ardından Roma Kraliyet Sarayı'nda açılan bir sergiyle İtalya'nın gündemine geldi. Sergi, Türkiye'nin tanıtım atağına katkıda bulunuyor.

Roma'nın ortasındaki görkemli beyaz binanın sergi salonlarında iki resim sergisi sürüyor şu sıralar: Degas ve Zonaro. Eski Kraliyet Sarayı, şehrin en görkemli birkaç yapısından biri. İtalya'nın birliğine adanmış bir anıt aynı zamanda. Bu prestijli müzede önemli, ilgi çeken sergilerin açıldığını söylemeye gerek yok. Son birkaç yıl içinde arka arkaya açılan sergilerle Türkiye'de de herkesin tanıdığı bir isim halini alan Fausto Zonaro, böylece İtalya'da da neredeyse yüz yıl sonra gündeme gelmiş oldu.

Geçen cuma günü açılan sergi 'Venedik Lagünü'nden Boğaziçi'ne Sultan'ın Sarayında Bir İtalyan Ressam' adını taşıyor. Zonaro'nun ekim ayında Dolmabahçe Sarayı'nda sergilenen pek çok yapıtı burada. Zaten İtalya'daki sergiyi düzenleyen de Milli Saraylar Daire Başkanlığı. Milli Saraylar'ın sergiyi İtalya'ya taşıyabilmesi için gereken desteği Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık ile İstanbul İtalyan Kültür Merkezi vermişler. Sanatçının 100'ü aşkın desen, suluboya, pastel, yağlıboya resmi Milli Saraylar'dan, Ankara Resim Heykel Müzesi'nden ve İtalya'daki çeşitli müze, özel koleksiyonlardan toplanmış.

Serginin açılışını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yaptı. Açılışta Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Saraylar ve Yapı Kredi Kültür Sanat yöneticileri yanı sıra Türkiye'den pek çok gazeteci ve entelektüel vardı. Bu katılımcıların önemli bir kısmı, Roma'da iş, basın ve bilim ve politika çevreleriyle düzenlenen toplantılar için İtalya'ya gelmişlerdi. Her iki etkinliğin aynı zamanda gerçekleşmesi ise bir tesadüf değil tabii. Türkiye'nin Avrupa başkentlerinde birbiri ardına gerçekleştirdiği sanat ve kültür harekâtının da bir parçası oldu Zonaro.

İtalya'da yaşasaydı...
Fausto Zonaro, İtalya'nın büyük izlenimci ressamları arasına girebilecekken Türkiye'de geçirdiği 20 yıl nedeniyle gözden uzak kalmış bir sanatçı olarak kabul edilir. Abdülhamit'in himayesinde Saray Ressamı olarak İstanbul'da geçirdiği yıllar bize o dönemi anlatan nefis tabloları miras bıraktı. Dolmabahçe'deki sergi, bu bakımdan Osmanlı yaşamı ve kültürüyle bir kez daha karşılaşmak gibi bir anlam taşıyordu. Bir başka sarayda, Roma'daki Kraliyet Sarayı'nda ise Zonaro bir başka şey ifade ediyor. Bu sergi Osmanlı kültürünü İtalyanlara kendi dillerinde anlatıyor. İtalyan toplumuyla Türkiye arasında bir 19. yüzyıl ressamı aracılığıyla köprü kuruyor. Onlar Zonaro'yu yetiştirmekle, biz de sahip çıkmakla gurur duyuyoruz. Nitekim, sergide Zonaro'nun İstanbul resimleri yanı sıra, 1920'lerde İtalya'da yaptığı çok güzel portre ve peyzajlar da var ama serginin odağı Osmanlı resimleri. Türkiye'nin gayretiyle, Zonaro da ülkesi İtalya'da yıllar sonra gündeme gelmiş, İtalyanlar hayal meyal hatırladıkları bir büyük ressamlarını tekrar keşfetmiş oldu...

Fausto Zonaro'yu Dolmabahçe Sarayı'ndan çıkarıp, Roma Kraliyet Sarayı'na sokan sergi, 20 Aralık'a kadar açık kalacak.