"Sarıkamış Harekatı' İçin Müze



Erzurum’un Şenkaya İlçesi’ne bağlı Gaziler Köyü’nde bulunan eski bir Rus binasının, Sarıkamış Harekatı’ndaki tarihi eşyalarla müze şekline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Şenkaya’ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziler (Bardız) Köyü’nde, 1914 Sarıkamış Harekatı sırasında Enver Paşa’nın 3. Ordu Karargahını, İhsan Paşa’nın da 9. Kolordu karargahını kurdukları evlerde bulunuyor.

İlçe Kaymakamı Selami Işık, Gaziler Köyü’nün Sarıkamış Harekatı’nda önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, Enver ve İhsan Paşalar’ın karargah evlerinin bulunduğu köyde, eski bir Rus binasının ve köyün yaylasında da şehitliğin bulunduğunu söyledi.

Köyde bulunan eski Rus binasının sağlam bir yapı olduğunu belirtenIşık, söz konusu binayı Sarıkamış Harekatı’na ait eşyaların bulunduğu bir müze haline getirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Amaçlarının köyün tanıtımını yapmak olduğunu anlatan Işık, “Köyde yapılacak çalışmalar, vatandaşların Sarıkamış Harekatı hakkında daha iyi bilgi sahibi olmasını sağlayacak. Daha önce okul olan eski Rus binasının fiziki durumu iyi seviyede. Binanın 15-20 bin YTL’lik bir bakıma ihtiyacı var. Ayrıca güvenlik tedbirlerine de belli bir harcama yapılabilir. Söz konusu binadaki tadilat çalışmalarını 26 Aralık tarihine kadar tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Harekata ait eşyaların büyük bölümünün Erzincan’da bulunan 3. OrduKomutanlığı’nda bulunduğunu anlatan Işık, “Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Buradaki tarihi materyaller ve bölge halkındaki tarihi eşyalarla kurulacak müzede sergilenecek” diye konuştu.

ENVER VE İHSAN PAŞA’NIN KARARGAH EVLERİ

Enver Paşa’nın 3. Ordu karargahını kurduğu ev ile İhsan Paşa’nın 9. Kolordu karargahını kurduğu evin şu anda şahıslara ait olduğunu ifade eden Işık, bu evlerin mevcut şekliyle korunmaya çalışılacağını kaydetti.

Köyün geçmişinin Sarıkamış Harekatı’na ışık tuttuğunu belirten Işık, bölgedeki vatandaşların bu durumun bilincinde olduğunu ve elbirliği ile köyün tanıtımını sağlamayı planladıklarını dile getirdi.

Ünlü kalp damar cerrahi Prof. Dr. Bingür Sönmez de, Sarıkamış Dayanışma Grubu’nca, söz konusu evlerin tanıtımı için yaptırılan ve üzerlerinde, “Sarıkamış Harekatı sırasında 24 Aralık 1914 tarihinde Enver Paşa 3. Ordu karargahını bu evde kurmuştur”, “Sarıkamış Harekatı Sırasında 24 Aralık 1914 tarihinde İhsan Paşa 9. Kolordu karargahını bu evde kurmuştur” yazılıiki plaketi binaların duvarlarına astıklarını söyledi.

KÖYE GEREKEN DESTEK

Prof. Dr. Sönmez, köyün yaylasında bulunan şehitlikler, köydeki tarihi mekanlar ve paşalara ait karargah evlerinin korunmaya alınması için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Sarıkamış Dayanışma Gurubu olarak bölgeye gittiklerini ve vatandaşlarla görüştüklerini anlatan Sönmez, “Gaziler Köyü Sarıkamış Harekatı’nı anlatan bir köyümüz. Gaziler Köyü’ne her türlü desteği vermeye hazırız. Köye yaptığımız ziyaretlerde özellikle yaylada bulunan şehitlik kısmın tahrip olduğunugördük. En kısa sürede bölgeye mühendislerle gidip gerekli tadilatı yapacağız. Sivil insiyatif olarak maddi, manevi ne talep edilirse yapmaya hazırız.”

90 BİN ŞEHİDE SAYGI TIRMANIŞI

1. Dünya Savaşı’nda Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşenler anısına, Allahuekber Dağları’na saygı tırmanışı düzenlendi. Cirit gösterilerinin ve futbol müsabakasının yapıldığı törenlerde,vatandaşlar, Kars Valisi Nevzat Turhan ile birlikte topluca halay çekti. Kars Belediyesi de törenlere katılan çocuklara uçurtma dağıttı.