Göztepe'ye Cami Kararı Yargıda

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Göztepe Parkı'na cami projesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Bölgede camiye ihtiyaç olmadığını yineleyen Öztürk, cenaze kaldırmayla ilgili sorunun, Ümraniye, Üsküdar ve Kartal güzergâhında yapılabilecek daha büyük bir cami ile çözüleceğini söyledi.

Büyükşehir Meclisi'nin, Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'ın haberi olmadan, vekili İdris Güllüce'nin imzasıyla onayladığı Göztepe Parkı'na cami kararı, yargıya taşındı. Öztürk, İBB Meclisi'nin aldığı Göztepe Parkı'na cami yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliğine ilişkin kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla 16 yılda ilk defa kişisel olarak İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Şirinevler'deki İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen Öztürk, dava dilekçesini verdi. Öztürk'ün dilekçede, Göztepe Parkı'nın, Bağdat Caddesi'nin tek büyük yeşil alanı ve çevrenin oksijen kaynağı olduğunu belirterek yıllardır yapılan bütün plan değişikliklerinde bölgenin yeşil alanının azlığı dikkate alınarak bu bölgedeki yeşil alanlara dokunulmadığı ve tersine çoğaltılmaya çalışıldığını ifade etti. Öztürk, dilekçede dava konusu parseli de içeren parkın tamamının yeşil alanda kaldığını, kararın şehir planlamasına, hukuka, insanların anayasa ile koruma altına alınan yaşam haklarına ve modern kent anlayışına aykırı olduğuna dikkat çekerek, bölgede dini tesis ihtiyacının olmadığını vurguladı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztürk, yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalması ve 17 Kasım'da da sürenin dolması nedeniyle kişisel hakkını kullanarak dava açtığını belirterek taleplerine ilişkin kararın olumlu olacağını düşündüğünü, bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile diyaloğun süreceğini söyledi. Öztürk, caminin yapılıp yapılmayacağı konusundaki bir soruyu şöyle yanıtladı:

''Kişisel görüşüm, bu alana dini tesis yapılamayacağına dairdir. Böyle bir şey yapmak mümkün değil. Bunun çözümü başka. Örneğin cenaze kaldırmayla ilgili bir problem var diyoruz. Mihrimah Sultan Cami'nden cenaze kaldırmak yasak. Çünkü Bağdat Caddesi trafiği tıkanıyor. O zaman Bağdat Caddesi'ne yapacağınız ikinci bir cami sorunu daha büyütecek. O bakımdan sorun, bir başka yerde çözülebilir. Kadıköy'ün cenazeleri Ümraniye, Üsküdar ve Kartal'a gidiyor. O zaman o güzergâh üzerine yapılacak olan daha büyük bir cami bu sorunu çözer.''

Öztürk, Kadıköy Belediyesi tüzelkişiliği adına avukatların ayrı bir dava açacağını sözlerine ekledi.