Sarıyerliler'den 'Mahalleme Dokunma' Yürüyüşü



Sarıyer'in Reşitpaşa, Pınar, PTT evleri, Kazım Karabekir, Ferahevler, Büyükdere, Derbent ve Armutlu gibi mahallerinden gelen yüzlerce kişi, İstinye'de bulunan Türkiye Futbol Federasyonu binası önünde toplandı. Kalabalık "Kentsel dönüşüm" adı altında evlerinin yıkılması durumunda yerleştirilecekleri belirtilen geçici konut alanına kadar yürüdü.

"Bu evlere asla gelmeyeceğiz"

Radikal'in haberine göre, 'evine sahip çık' yazılı t-shirtler giyen mahallelilerin davul zurna eşliğinde yaptığı yürüyüşte "İstilacılara geçit vermeyeceğiz", "Kentsel Dönüşüme Hayır", "Uzak Durun Evimizden", "Ranta Geçit Yok" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Eyleme eski CHP milletvekili Mehmet Sevigen ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de destek verdi. Prefabrik evlerin yapılacağı geçici konut alanında toplanan kalabalığa seslenen Derbent Mahalle Kooperatifi Başkanı Aydemir Görmez, Sarıyer halkının iradesi dışında yapılan hiçbir projeyi kabul etmeyeceklerini vurgulayarak "Derbentlilere biçilen bu evlere asla gelmeyeceğiz. Bu, Derbent halkına sorulmadan yapılan bir projedir. Derbent halkının içinde olmadığı bir projedir" dedi. İnşa edilecek konteyner evlerde 5 yıl boyunca kalmalarının istendiğini vurgulayan Görmez, "Derbent'e konteyner evler yapmayın', 'Derbentli'ye danışın' demiştik. Ama bütün projeyi bazıları siyasi rant üzerine, inşaat firmasının tekelinde olan, onun çıkarları düşünülerek yapılan bir projedir" dedi.

"En güvenli yer olarak gözükmekte"

Sarıyer Mahalle Dernekleri ve Mahalle Kooperatifleri adına yapılan basın açıklamasında da atılacak adımlarda mahallelilerin fikirlerinin alınarak adım atılması gerektiği vurgulandı.

Basın açıklamasını okuyan Fatoş Doğan, şöyle konuştu: "Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon Kalkınma Ajansı'nın birlikte yaptığı çalışmalarda olası İstanbul depreminde en sağlam ve en güvenli yer olarak gözüktüğü halde 'riskli alan' ilan edilmiş olan Derbent, Fatih Sultan Mehmet, Baltalimanı mahalleleriyle dayanışmak için toplanmış bulunmaktayız. Yerleşim alanlarımıza dönük her türlü önerimizin ilk ve tek muhatabı bizleriz. Bizlerin fikirleri alınmadan yapılmaya çalışılacak herşey bizlere zulümdür. Emeklerimizin, varlığımızın, hayatımızın, komşuluk hakikatimizin yok sayılması zulümdür" şeklinde konuştu.