NATO’nun Petrol Boru Hattı Patladı, Göle Akan Mazotu Köylüler Bidonlarla Topladı



İstanbul’a içme suyu sağlayan Büyükçekmece Gölü’nden geçen NATO’ya ait petrol borusu patladı. Tonlarca mazot, gölün Çatalca su toplama havzasına karıştı. Çevre felaketi, göle yakın yerlerde yaşayan köylüler için bayram oldu. Bidonunu kapan köylü, yetkililerden ve çevrecilerden önce, donduğu için sudan ayrışan ve yaklaşık 250 ton olduğu iddia edilen mazotu topladı. Yayılan mazottan yaklaşık 500 dönümlük ekili arazisi etkilenen köylüler ise duruma tepki gösterdi. İlk felaketi, Çatalca Barajı’ndan taşan suyun arazilerini sular altında bırakması ile yaşadıklarını ifade eden köylüler, ikinci felaketi de mazot sızıntısıyla yaşadıklarını kaydetti.

İddialara karşın yaklaşık 2 ton akaryakıtın sızdığının anlaşıldığını ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler, NATO boru hattında meydana gelen akaryakıt sızıntısının Büyükçekmece Gölü’ne herhangi bir zarar vermediğini ve temizlik çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Güler, “Başka sızıntı olmaması için boru hattının vanaları kapatıldı.” diye konuştu. Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, su altında kalan boru hattından cumartesi gününden itibaren mazot sızıntısı görüldüğünü belirterek, mazotun Büyükçekmece Gölü’ne karışmaması için gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Mazot akışının durdurulduğunu belirten Ayhan, sızıntının korozyondan (elektriksel, kimyasal veya mekanik sebeplerle aşınma) kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

Boru hattının patlamasına sevinen köylüler ise “Topladığımız mazotla önümüzdeki yılın ihtiyaçlarını karşıladık” şeklinde konuştu. Köylüler, uyarılara rağmen gölden bidonlarla mazot toplamaya devam etti. Kamyon, otomobil, traktör gibi araçlarla gölün kenarına gelen köylüler, bidonlara mazot doldurdu. Köylüleri polis ekipleri engellemeye çalıştı. Traktörüne tankerini takarak mazot toplamaya gittiğini anlatan Karaağaç köyü sakinlerinden Mustafa Karaçeşme, “Üç tona yakın mazot çıkardık” ifadesini kullandı.

‘Olay, bir çevre felaketi’
Boru hattından sızan mazotun çevreye yayıldığı alanda inceleme yapan çevreci Profesör Orhan Kural, olayın bir çevre felaketi olduğunu ve vereceği zararın etkilerinin yıllarca silinemeyeceğini kaydetti. Çalışma yapanları çevreye duyarlı davranmamakla suçlayan Orhan Kural, bölgenin altında yüzlerce canlı varlık olduğunu ifade etti. Kural, tarlalardan da yıllarca ekin alınamayacağını söyledi.