Sarkozy’nin ‘Büyük Paris’ini Uluslararası Atölye Hayata Geçirecek



Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ‘Büyük Paris’ (Grand Paris) projesi üzerine çalışan 10 mimarlık ofisi ile geçtiğimiz günlerde Elysée Sarayı’nda bir görüşme gerçekleştirerek, Uluslararası Atölye'nin (l’Atelier International) kurulduğunu açıkladı.

batiactu.com'un haberine göre Sarkozy, Büyük Paris projesini yürütecek olan Uluslararası Atölye üyelerine bu projenin, yalnızca ulaşım yasasına yönelik projeyle sınırlı kalmayan bir ‘paylaşımcı kentsel proje’ olacağının teminatını verdi.

Büyük Paris projesi için seçilen 10 mimarlık ofisi ile Elysée Sarayı’nda gerçekleştirilen görüşmede Cumhurbaşkanının yanı sıra; Kültür ve İletişim Bakanı Frédéric Mitterrand, Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Christian Blanc, Konut ve Şehircilikten Sorumlu Devlet Bakanı Benoist Apparu hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, Büyük Paris projesinin, bugüne kadar çalışmanın içinde yer alan mimarların projeleri temel alınarak sürdürülmesi yönündeki isteğini yineledi. Sarkozy ayrıca, Büyük Paris’in öncelikle; “gerçek, güzel, büyük ve doğru olanı” birleştiren, çekici ve sürdürülebilir bir metropolün vizyonu olduğunu da hatırlattı. Böylelikle son dönemde projeden sorumlu bakan Christian Blanc’a yapılan eleştirileri göz önünde bulundurarak mimari ekiplere de güven aşılamaya çalıştı. Son olarak, “bu ortak inşaatın çerçevesi ve potası” olan Uluslararası Büyük Paris Atölyesi’nin kurulduğunu müjdeledi.

Projenin mimarları, Palais de Tokyo’nun içinde konuşlanacak olan atölyenin 'Bilimsel Kurul'unu oluşturacak. Atölyenin açılışı, önümüzdeki ocak ayının (2010) sonunda Devlet Başkanı tarafından gerçekleştirilecek.

Büyük Paris projesi vesilesiyle yapılan görüşmenin sonunda Nicolas Sarkozy, 2010 Mimarlık Bienali’nde ülkeyi temsil edecek olan, Dominique Perrault danışmanlığındaki Fransız pavyonu için ‘Metropolis’ temasını uygun gördüğü bilgisini verdi.