SAÜ'de Elektrik Harcamasını Yarıya Düşüren Sistem Geliştirildi



55 metrekarelik deney odasında, 3 sensör ve 1 kontrol ekipmanı ile kurulan sistem; dışarıdan gelen gündüz ışığının şiddetine göre elektrik kullanımını ayarlıyor. Odada kimse olmayınca veya ışık açık unutulunca, elektrik akımı otomatik olarak kesiliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün geliştirdiği "Aydınlatma Kontrol Sistemi" yüzde 60'a varan enerji tasarrufu sağladı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Cenk Yavuz, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, projede gün ışığından daha fazla faydalanarak aydınlatma enerjisinden maksimum miktarda tasarruf sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Son derece verimli şekilde güneş alan Türkiye'de mesai saatlerinde güneş ışığının yeterli şekilde kullanılamadığını kaydeden Yavuz, güneş ışığını kullanarak aydınlatma elektriğinde önemli oranda tasarruf edilebileceğini belirtti.

Yurtdışında profesyonelce uygulanan konunun Türkiye için yeni olduğunu vurgulayan Yavuz, projeyi Prof. Dr. Ertan Yanıkoğlu ile birlikte yürüttüklerini bildirdi. Yavuz, "Özellikle nisan ayından ekim ayının sonuna kadar mesai saatlerinde çok iyi şekilde gün ışığı alıyoruz. Çalışma ortamında sağlıklı bir şekilde dikkat dağılmadan ve konsantrasyon bozulmadan çalışılabilmesi için gerekli olan ışığın bir kısmını veya daha fazlasını gün ışığından sağlayabiliyoruz. Aydınlatmada tasarruf için çalışmalara başladık. Bu kapsamda üniversitemizde aydınlatmada enerji tasarrufu başlıklı bir projeyi yürütüyoruz." dedi.

Kurdukları 55 metrekarelik deney odasında, 3 sensör ve 1 kontrol ekipmanı yerleştirerek odadaki lambaların ayarlı olarak kullanılmasını sağladıklarını anlatan Yavuz, şu bilgiyi verdi: "Deney odasında yaklaşık 5 metrekare genişliğindeki bir pencereden odaya giren gün ışığı asıl ışık kaynağı olarak kullanılıyor. Buna paralel olarak kontrol sistemine bağlı lambalar var. Ev veya iş yerlerindeki klasik yöntemle çalışan lamba elle açılıp kapatılıyor. Biz burada gelişmiş elektronik ekipmanlar kullanarak lambaların ayarlı bir şekilde çalışmasını sağladık. Elektronik kontrol sistemi sayesinde odanın ne kadar ışığa ihtiyacı varsa lamba yüzde olarak o kadar yanıyor. Hareket sensörü eklenmesi halinde sistem, içeride herhangi biri olmadığında veya ışık açık unutulduğunda lambaları kapatıyor. Hareket algılandığında sistem yeniden çalışıyor ve kendini gün ışığına göre ayarlıyor."

Çok elverişli

3 aydır sürdürdükleri çalışmada sistem sayesinde hareket sensörü kullanmamalarına rağmen aydınlatma amaçlı kullanılan elektrikten yüzde 50-60 oranında tasarruf yaptıklarını vurgulayan fakültenin araştırma görevlisi Cenk Yavuz, "Bu oran sadece bir oda için. Bunu aylık orana vurduğumuzda ve bir kamu dairesi için hesapladığınız zaman özellikle yaz aylarında aydınlatma elektriğinde tasarruf yapılması ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır." diyor.