İnşaat Şirketleri Şimdi de Gözünü Anadolu'ya Çevirdi




2005 yılında inşaat ve emlak piyasasında yaşanan rekor büyümenin 2006 yılında da hız kesmeden devam etmesi bekleniyor. Ancak, geçen yıl konut projeleri daha çok İstanbul odaklıyken, 2006 yılıyla birlikte bu projeler Anadolu'ya kaymaya başladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve inşaat şirketleri İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Antalya ve Diyarbakır başta olmak üzere Anadolu'nun pekçok kentinde yeni konut projelerine start verdi.

Sadece TOKİ, İstanbul'un yanı sıra Bursa, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Adana'da 2006 yılında büyük bir konut hamlesi yaparak, 150 bin konutun inşaatına başlayacak. TOKİ'nin 2006 yılında 81 ilde birden şantiyesi olacak. Konutlar, daha çok orta ve üst gelir grubuna yönelik olacak.

Ankara'ya uydu kent
Ankara'da kendi kendine yeten sitelerden oluşan uydu kent projeleri start alacak. TOKİ, Ankara'da 25 bin konutluk bir projeyle eğlence merkezi, üniversitesi, sağlık spor tesisleri olan yeni bir şehir inşa edecek. TOKİ dışında özel şirketler de Ankara'da konut projelerine başlayacak. Bunlardan biri olan Yapı Kredi Koray, bir rezidans, bir de konut katları ve mağazası bulunan bir kompleks olmak üzere toplam 2 projeye başlayacak. Ankara Bilkent Projesi, Eskişehir Yolu üzerinde yaklaşık 18 dönüm alanda kurulacak. Ankara- Çankaya projesi ise Çankaya'da 10.5 dönüm alanda yapılandırılacak. Projeler, mart ya da nisan aylarında tanıtılacak.

Konut projelerinin hız kazanacağı bir diğer kent olan İzmir'de ilk projeye Soyak tarafından start verildi. Emlak GYO arsası üzerinde gerçekleştirilen 1500 konutluk Soyak Mavişehir projesinde ilk etap satışları 1 hafta içerisinde tamamlandı. İzmir'in güneyinde 4 bin 500 konutluk arsa stoğu olan Emlak GYO, Mavişehir'de yeni projeler için görüşmelerini tamamladı. Buna göre, Albayrak Grubu ile Bozoğlu İnşaat yine Mavişehir'de bin 200 konut yapacak. Öte yandan, Bursa'da da büyük çaplı konut projeleri hayata geçirilecek. Sinpaş İnşaat, bu yıl 3 etaptan oluşan ve toplam 10 bin konutun yer alacağı Ottomanors projesine başlayacak. Projenin ilk etabında yaklaşık 3 bin konutun tamamlanması bekleniyor. Bursa'da ayrıca, Sönmez Holding'in 130 konutluk Crystal Park Residences projesi de gerçekleştirilecek. 1 Nisan'da temeli atılacak olan proje 20 milyon dolara malolacak.

33 ilde izinsiz konut stoku fazlası olacak!
Her ne kadar, büyük illerde ruhsatlı konut açığı bir türlü dinmese de, ruhsatsız binaların da dikkate alınması tabloyu değiştirebiliyor. Konut Müsteşarlığı'nın hazırladığı "İllere göre konut ihtiyacı" araştırması, bazı illerde hiç konut yapılmasa bile konut sıkıntısının beklenmediğini ortaya koydu. Bu iller; Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Edirne, Elazığ, Kastamonu, Kırklareli, Muğla, Nevşehir, Sinop, Tekirdağ ve Zonguldak olarak sıralandı.

Öte yandan, ruhsat artışının bugünkü seviyesinde devam etmesi sonucunda yalnızca Ardahan, Bitlis, Hakkari, Kars ve Sakarya'da konut açığı yaşanacak. Mevcutta konut sunumunun yeterli olduğu, ancak 2010 yılında yetersiz hale geleceği iller Adıyaman, Ağrı, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yozgat. Rapora göre, bu illerde ruhsatlı konut yapımına yönelik politikalar geliştirilmesi gerekiyor.

Mevcutta konut stokunun fazla olduğu, ancak ruhsatlı konut açığı yaşayan ve 2010 yılında yetersiz hale gelecek konut stokları bulunan iller ise Adana, Afyon, Aksaray, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Uşak.