Savaşta Yok Olan Alaca Camisi Yenileniyor



Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Bosna Hersek'in doğusundaki Foça şehrinde, Mimar Sinan'ın yakın çalışma arkadaşı Hasan Nezir tarafından 1549'da inşa edilen ancak 1992-1995 yıllarındaki Bosna Savaşı sırasında Sırp askerler tarafından dinamitlenerek temeline kadar yıkılan Alaca Camisi'nde Genel Müdürlükçe yürütülen rekonstrüksiyon çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Çalışmaların artık son aşamaya geldiğine işaret eden Ertem, "Foça Alaca Camisi'ne yönelik çalışmalarımız bitmek üzere. Tahmin ediyorum ki 5-6 ay içerisinde çevre düzenlemesi ve iç düzenlemeleriyle birlikte tamamlayıp Bosna Hersek İslam Birliği'ne teslim edeceğiz" diye konuştu.

Alaca Camisi'nin önemini en iyi bölgede yaşayan Boşnak vatandaşların bildiğini vurgulayan Ertem, "90'lı yıllarda yaşanan Bosna Savaşı'nda Alaca Camisi tamamen yerle bir olmuştu. Hatta yeniden inşa edilmesin diye taşları da çeşitli yerlere atılmıştı. Buradaki Bosnalı kardeşlerimiz o taşları buldular ve bizimle temasa geçtiler. Türkiye ile yapılan bu temas sonrasında da Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak buranın rekonstrüksiyonuna karar verdik" bilgisini paylaştı.

Reklam Goruntulenme Bolumu