Sayıştay'ın Atatürk Orman Çiftliği Raporu!



Çiftlik içerisinde kiralanan arazinin metrekare başına kira bedeli, rapora göre 30 kuruşa kadar düştü. Birgün Gazetesi'nden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, raporda ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden tahsil edilemeyen 23 milyon 586 bin TL’nin tahsili için yasal takip başlatılması istendi.

Vasiyete uyulmuyor

Çiftliğin Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine aykırı kullanıldığını belirleyen Sayıştay denetçileri, Atatürk’ün bağış mektubunda belirlenmiş amaçların gerçekleştirilmesi için yatırım yapılması gerektiğini ifade etti. Denetçiler, hazırladıkları raporda, arazi için Ankara halkının ihtiyaçları doğrultusunda projelerin hazırlanmasını istedi.

AOÇ küçülüyor

Raporda, 1925 yılında yaklaşık 55 bin 540 dekar büyüklüğünde olan AOÇ arazisinin 2014 yılında 33 bin 256 dekara kadar küçüldüğüne dikkat çekildi.

Rapora göre, parçalanmalar ve devirler sebebiyle çiftliğin arazi bütünlüğü bozuldu. Devredilen arazilerin amacına uygun kullanılmadığını belirleyen Sayıştay denetçileri, “Arazilerin satış, devir veya tahsis edilmesine ilişkin kanunlarda belirtilen kamu yararı ve satış veya devir amaçlarına aykırı olarak, devredilen bazı arazilerin daha sonra başka kişi ve kurumlara satıldığı, devredildiği, tahsis edildiği veya atıl bir şekilde bırakıldığı görülmektedir” tespitinde bulundu.

Neredeyse bedava kira

AOÇ ile ilgili raporda yer alan bir diğer tespit ise kira bedeli ile ilgili. Rapora göre çiftliğin metrekare başı kira bedeli 30 kuruşa kadar düştü. Binicilik kulübü üzerinden örnek veren Sayıştay denetçileri, 48 bin 750 metrekarelik alanı kullanan kiracı kulübün bu alana 14 bin 709 lira kira ödediğini belirterek, metrekarenin 30 kuruşa karşılık geldiğini ifade etti. Denetçiler, kira bedelinin güncellenerek yenilenmesini istedi.

Milyonlarca lira alacak

AOÇ’yi inceleyen Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 23 milyon 586 bin liralık borcunu ödemediğini de saptadı. Rapora göre bu borcun tamamı otogar, hayvanat bahçesi ve diğer alanlara ilişkin kira bedellerinden oluştu. Raporda, 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ödemesi gereken bedelin toplam 37 milyon 809 bin lira olduğu, bu bedelin ancak yüzde 37,6’sının ödendiği belirtildi. Geriye kalan 23 milyon 586 bin liralık borcun tahsili için yasal yollara başvurulması istendi.