Schindler’in Fabrikası Müze Oluyor

Alman işadamı Oskar Schindler’in 2. Dünya Savaşı’nda 1200 Yahudi’ye iş vererek hayatlarını kurtardığı Polonya’nın Krakau kentindeki ‘Emalia’ adlı fabrikası bu yıl müze haline getirilecek.

1908-1974 yılları arasında yaşayan Oskar Schindler, Nazi rejimi sırasındaki gerçek öyküyü konu alan ve ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye taşınan ‘Schindler’in Listesi’ filmi ile dünya çapında ün kazanmıştı.

BİR MİLYON EURO
Schindler’in Listesi filminde de dekor olarak kullanılan Zablocie semtindeki fabrika, bakımı yapılmadığı için çok kötü bir durumda. Bir süre önce Polonya basınında yer alan, ‘Tarihi fabrika yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Her yer çöp dolu. Artık turistler bile içeriye giremiyor’ haberi üzerine yetkililer harekete geçtiler. Kapısında, ‘Bir hayat kurtaran, tüm dünyayı kurtarır’ yazısı asılı olan fabrikanın müze haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Polonya Kültür Bakanlığı ve Krakau Belediyesi’nin bu çalışma için bir milyon Euro’yu (4 milyon Zloty) gözden çıkardığı belirtildi.

FİLMİ YEDİ OSCAR ALDI
Kış aylarında açılması beklenen müzenin en önemli bölümlerinden birinin, Oskar Schindler’in çalışma odası olması bekleniyor. Bugün çalışma masasının üzerinde sadece bir ziyaretçi defterinin bulunduğu odanın orijinal dekorasyonla donatılacağı kaydedildi. Krakau’lu sanatçı Aleksander Janicki’nin, müzenin bir bölümünde Schindler ve kurtardığı Yahudiler anısına bir multimedia sergisi açmayı planladığı ifade edildi.

Schindler’in fabrikasını görmek isteyenler için şimdiye kadar dünyanın dört bir yanından özel turlar düzenleniyordu. Yetkililer, müzenin açılmasıyla turist sayısının önemli ölçüde artmasını beklediklerini söylediler. 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olan ‘Schindler’in Listesi’ filmi toplam yedi Oscar kazanmıştı.