Şebeke Yok ama Su Faturası Var



Gecekonduların binalara dönüşmesiyle birlikte yaşanan alt yapı sorunları vatandaşları çileden çıkarıyor. Çevre düzenlemesi, alt yapısı tamamlanmadan yaşam alanı haline dönüşen "modern gecekondular", belediyelerinde ihmaliyle yaşanmaz bir hal alıyor. İki yıldır benzer sorunla karşı karşıya kalan Esertepe Mahallesi Balcılar Sokak sakinleri ara şebekeye bağlı su hattını kullandıkları için büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Selahattin Apartmanı Yöneticisi İsmet Ünal yaşadıkları su sorununu şu sözlerle anlattı:

"Bizler yaklaşık iki yıldır su sorunu yaşıyoruz. Giriş katlar üst katlara oranla biraz daha rahat. Bir kaç yıl öncesine kadar gecekondu mahallesi olan, Esertepe Mahallesi artık lüks binalara ev sahipliği yapsa da alt yapısında bir yenilenme olmadığı için bu değişime ayak uyduramıyor. Su eskiden sabah saatleri ve akşam saatleri dışında az da olsa akıyordu, şimdi ise bazı günler hiç akmıyor. Musluktan gelen hava su saatinin daha çok dönmesine neden oluyor. Bu da bizlere yüklü faturalar olarak geri dönüyor. Suyumuz neredeyse hiç akmıyor fakat biz her ay gelen su faturaları yüzünden zor durumda kalıyoruz. Hepimiz maddi durumu orta halli insanlarız."

Mahalle sakinleri olarak başvurmadıkları merci kalmadığını söyleyen Ünal, "ASKİ, şikayetlerimizin artmasıyla geçen sene buraya geldi. Dilekçe vermemiz gerektiğini söyleyerek gitti. Apartmanı yapanlar, yapıya bu haliyle izin verenler hata yapınca, mağdurlar mı karşılayacak?" dedi.

Hayretler içinde kaldım

Ekipleriyle susuz bölgeye incelemeye giden İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan da, "Keçiören-Esertepe Mahallesi Balcılar Sokak’ın susuz kalması nedeniyle uzman arkadaşlarımızla söz konusu sokakta yaptığımız inceleme neticesinde gördüğümüz manzara bizi hayrete düşürmüştür" dedi. Ersan şunları söyledi:

"Burası Türkiye’nin Başkenti Ankara’dır ve çağdaş yaşam koşullarının oluştuğu Avrupa kenti olarak söz edilmektedir. Fakat kentte yaşayan halk en tabi hakkı olan suyu bile alamamaktadır. Çünkü sokakta içmesuyu şebekesi yok. Anılan sokak imara uygun olarak açılmış ve büyük oranda tamamlanmış olmasına rağmen içmesuyu şebekesi yapılmadığı için sokak sakinleri susuz. ASKİ Genel Müdürlüğü 125 metrelik sokağın şebekesini bunca zaman yapmamış ve sokağa 305 nolu sokaktan ve yüzeyden 2" PE boru ile ilkel bir şekilde su vermeyi uygun bulmuş. Bu boru da kapasite itibariyle yetersiz ve ihtiyacı karşılayamamaktadır. Halbuki bu sokakta oturanlardan su katılım payı alınmış ve insanlar ferdi abone yapılmış yani ASKİ içmesuyu şebekesinin parasını almış ama şebekeyi yapmamış. Şu an yüzeyden su sağlayan 2" PE borunun geçtiği 31799 ada 1 nolu parselde de inşaat çalışmaları başlamış olup bu boru da yakında sökülecek ve dolayısıyla sokak yakın zamanda tamamen susuz kalacaktır."

ASKİ: Susuzluğun nedeni hızlı nüfus artışı

ASKİ Genel Müdürlüğü ise yenileme çalışmalarına başlandığını ve çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Keçiören Esertepe Balcılar sokakta Genel Müdürlüğümüze de basınç yetersizliği ile ilgili şikayetler ulaşmıştır. Bölgede yapılan incelemeler sonucunda gecekonduların yerine apartmanlar yapılması ve bölgede planlanandan hızlı nüfus artışı yaşanmasından dolayı mevcut hatların ihtiyaca cevap vermediği tespit edilmiştir. Keçiören’deki bazı bölgelerde de mevcut olan bu problemin çözümü için kurumumuzca çalışmalar başlatılmış, bu bölgeye döşenecek yeni hatların projeleri tamamlanmış ve inşaata başlanmıştır. Esertepe, Kuşcağız, Ufuktepe, Yayla ve Bademlik mahallelerinde yürütülecek yenileme çalışmasıyla en az 15-20 yıllık şebeke ihtiyacı karşılanmış olacak ve basınç yetersizliği sorunları ortadan kalkacaktır."