Seçim Sonucu Faizi 1.25'e İndirebilir

Konut edinmek isteyen tüketicilerin tek gündemi konut kredi faizlerindeki seyir. Geçen yıl Mayıs ayı dalgalanması sonrası faizlerdeki yükselişin ardından tüketiciler yaklaşık 1 yıldır ’konut kredi faizlerinde ciddi bir düşüş ne zaman gerçekleşecek’ diye bekliyor. Genel seçime kadar konut kredilerinde büyük bir düşüş gerçekleşmeyeceğini belirten bankacılar, seçim sonrasında ise olumlu senaryayo bağlı olarak konut kredi faizlerinin yüzde 1.25’e kadar gerileyebileceğini söylüyor.

Seçime odaklanan piyasalarda siyasetteki her hareket fiyatlandırılıyor. Özellikle finans çevresinin seçimi yakından takip ettiği bu dönemde bankacılar konut kredilerinde de hesaplamalarını buna göre yapıyor. Genel seçime kadar konut kredilerinde büyük bir düşüş gerçekleşmeyeceğini belirten bankacılar, seçim sonrasında ise olumlu senaryayo bağlı olarak konut kredi faizlerinin yüzde 1.25’e kadar gerileyebileceğini söylüyor.

Tüketici Beklemede


Konut edinmek isteyen tüketicilerin tek gündemi konut kredi faizlerindeki seyir. Geçen yıl Mayıs ayı dalgalanması sonrası faizlerdeki yükselişin ardından tüketiciler yaklaşık 1 yıldır konut kredi faizlerinde ciddi bir düşüş nezaman gerçekleşecek diye bekliyor. Piyasalardaki gelişmelere göre şekillenen konut kredi faiz oranları ise şu anda yüzde 1.50 civarında bulunuyor. Bazı bankalar, komisyonları yüksek tutarak kısa vadede faizleri yüzde 1’in altına çekse de tüketicilerin kredi talebi hala istenilen düzeyde değil. Bankacılara göre konut kredi faizlerinde seçim öncesinde küçük çaplı bir kıpırdanma başladı. Buna göre bazı bankalar faizlerini yüzde 1.50’nin altına çekti. Ancak tüketiciler bu düşüşten pek memnun görünmüyor. Faizlerde geçen yıl onduğu gibi yüzde 1’leri bekleyen tüketcilerin bu beklentisinin ne zaman gerçekleşeceğini bankacılara sorduk.

Yüzde 1.40’i görebilir


Bankacılar, seçim dönemi nedeniyle piyasalardaki dalgalanma ve ’bekle gör’ politikası nedeniyle kredi faizlerinde de aynı seyrin hakim olduğu görüşünü savunuyor. Şu anda yüzde 1.50 seviyesinde olan konut kredilerinde seçime kadar olan dönemde 5-10 puanlık düşüş yaşanabileceğine dikkat çeken bankacılar, faizin seçime kadar olan dönemde yüzde 1.40’ın altına gerilemeyeceğini söylüyor. Bankacılar faizdeki hareketin piyasa faizlerine paralel hareket ettiğini belirterek "Piyasada görüntü gayet iyi. Piyasa faizlerinde bir endişe görmüyoruz. Bu nedenle konut faizlerinde de bir miktar düşüş olabilir. Ancak bu çok hızlı olmayacak" yorumunu yapıyor.

Yıl sonunda yüzde 1.25


Asıl hareketin ise seçim sonrası gündeme gelmesi bekleniyor. Bankacılar, seçim sonrasında piyasaları memnun edecek sonuçların çıkması ve global piyasalarda olumsuz bir rüzgar olmaması halinde faizlerde düşüşün başlayacağını ifade ediyor. Buna göre bankacılar şimdiden olumlu senaryayo göre hesaplamalarını yapıyor. Bu hesaplamalara göre de yıl sonunda faizlerin yüzde 1.25’e kadar gerileyebileceği belirtiliyor. Ancak asıl fiyatlamanın 2008 yılında görüleceğini dile getiren bankacılar, 2008’de mortgage sisteminin de tüketiciler tarafından daha iyi algılanacağını ve faizlerin yüzde 1’in altına ineceğini söylüyor.

Seçime kadar faiz 5-10 puan düşebilir


Konut kredi faizlerinde yüzde 1.50 seviyelerinin üzerine bir çıkış beklemediklerini belirten Akbank Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölüm Başkanı Cem Muratoğlu, şunları söyledi: " Konut kredi faizleri 5-10 puanlık düşüş görebiliriz. Çünkü piyasanın görüntüsü gayet iyi. Konut kredileri piyasa faizlerine endeksli. Burada ki düşüş takip ediliyor. Konut kredilerinin büyümesi için bankaların rekabetçi hareketler yapabileceğini ve bunu fiyatlara yansıtacağını düşüyorum. Konut piyasasında düşünülenin aksine büyük hareket yok. O nedenle piyasayı hareketlendirmek için faiz indirimleri gündeme gelebilir. Seçim sonrası asıl hareketi görebiliriz."

Faiz seyri için seçim ve global piyasalar önemli


Seçime kadar olan dönemde konut kredi faizlerinde bir düşüş beklemediklerini dile getiren Anadolubank Bireysel Pazarlama Mevduat Müdürü Sarp Akkartal, sözlerine şöyle devam etti: "Seçime kadar düşüş beklemiyoruz. Bu dönemde faizler yüzde 1.50 seviyelerinde seyreder. Seçimden sonra oluşacak sonuçlar sonrası olumlu gelişme olabilir. Ama yurtdışınında bozulmaması gerekiyor. Global bozulma olursa seçimden iyi bir sonuç çıksa bile faiz indirimleri gelmez. Yıl sonuna kadar 1.25 seviylelerini görebiliriz. Ama seçim sonrasının piyasaların rahatlaması lazım."