"Seçimden Sonra Yabancılar Konut Alımında Harekete Geçti"



Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, 7 Haziran'dan sonra beklemeye geçen yabancı yatırımcının konut alımına başladığını belirtiyor. Uzmanlar, 2016 yılında özellikle yabancı yatırımcıların yapacağı alımlarla gayrimenkul sektöründe ciddi rekorların kırılacağının beklendiğini kaydetti.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türk konut piyasasının son yıllarda yabancılar için önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, özellikle Körfez yatırımcısının yoğun ilgisinin olduğunu söyledi.

Çelik, "7 Haziran seçimleri sonrası oluşan tablonun ortaya koyduğu belirsizlik nedeniyle beklemeye geçen yabancı yatırımcı 1 Kasım'dan sonra yine alıma geçti" dedi.

Yabancıların ilgisinin arttığının satış ofislerinde ve  ilk açıklanan verilerde görülebileceğini dile getiren Çelik, bu ilginin artması ve devam etmesi için sektörün küçük teşviklere ihtiyacı olduğunu kaydetti. Çelik, tapu harçlarının düşürülmesi, damga vergisindeki mükerrerliğin giderilmesi, yabancıya satılan konutların döviz kazandırıcı işlemler kapsamına alınması gibi "tatlandırıcıların" sektörün yüzünü güldüreceğini aktardı.

Başkan Çelik, "Böylece 2016 yılında gerçekleştirilen satışların 2015 yılına kıyasla 2 katına çıkması mümkün olacaktır. Temennimiz ve beklentimiz bu yönde" diye konuştu.

"Yüksek gelirli yabancı yatırımcı gelecek"

ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık markası Coldwell Banker'ın Türkiye Başkanı Gökhan Taş, bugüne kadar Türkiye'de yabancı yatırımcıların ağırlıklı olarak Arap Yarımadası'ndan, alt ve orta gelir grubundaki kesimden oluştuğunu belirterek, seçimden sonra çıkan istikrarlı tablonun yabancı yatırımcının ilgisini daha da artıracağını öngördüklerini söyledi.

"Önümüzdeki dönemde orta ve üst gelir grubundan Arap yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımına ilgisi artacak ve sektöre ciddi katkı yapacak" diyen Taş, Arap yatırımcıların özellikle alt-orta gelir seviyesine yakın bölümlerinde 80-150 bin dolar bandında yatırımlarının bulunduğunu ifade etti.

"2016  gayrimenkulde rekorlar yılı olacak"

Taş, İngiltere ve ABD başta olmak üzere, oturma amaçlı bir yazlık veya tatil yapmak için yer arayışında bulunan kişilerin Türkiye'den gayrimenkul aldığının görüldüğünü anlatarak, "Artık Arap Yarımadası'ndan orta ve üst gelir grubunda çok ciddi  yatırımcı talebi olacağını düşünüyorum. 2016 yılı  gayrimenkul sektöründe  rekorların kırılacağı yıl olacak. Bunun sinyallerini  son 1 haftalık talepten görmüş durumdayız" diye konuştu.

Şu ana kadarki yabancı yatırımcıların tamamının "oturumcu" denilebilecek tekil müşteriler olduğunu belirten Taş, şöyle devam etti: "Bundan sonraki dönemde, geliştirmekte olduğumuz orta vadeli projelere yabancı yatırımcıların geleceğini düşünüyorum. Yani 300 dairelik bir projenin şu an 200 dairesini alan ve tekil olarak satan çok az Arap yatırımcısı vardı. Bunun sektörün hareketliliğine önemli bir katkıda bulunacağını düşünüyorum. Mesela; daha şimdiden Beylikdüzü gibi bölgelerdeki konut projelerinde, Arap yatırımcıların ilgisinde ciddi artış var."

"2 Kasım'dan itibaren hareketliliği fark ettik"

Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, 4-5 aydır gayrimenkul sektöründe durgunluk olduğunu belirterek, 1 Kasım seçimleri sonrası hem yerli hem de yabancı yatırımcıların zihninden siyasi belirsizliğin silindiğini söyledi.

Her siyasi belirsizlik döneminde olabileceği gibi, 7 Haziran'dan sonra yatırımcıların bekleme pozisyonuna geçtiğini dile getiren Barman, 1 Kasım'dan sonra sektörün hareketlendiğini vurguladı. Barman, "1 Kasım'ın hemen ertesinde sektörde hareketlilik olacağını hissettik. Şu 15 günlük süreçte yabancı yatırımcının yeniden yoğunlaşan ilgisi fark ediliyor. Konut yatırımına önemli oranda yönelme var" diye konuştu.