"Sedad Hakkı Eldem Mimarlığı" Öğrenci Fotoğraf Yarışması ve Sergisi



1930’lardan başlayarak, kendisinin belirlediği II. Ulusal Mimarlık anlayışı güzergahında çok sayıda eser veren ve Cumhuriyet sonrası Türkiye’sinin en önemli mimar ve akademisyenlerinden olan Sedad Hakkı Eldem, doğumunun 100. yılı kapsamında düzenlenen bir başka etkinlikle anılıyor. “Sedad Hakkı Eldem ve Mimarlığı” Öğrenci Fotoğraf Yarışması, Eldem’in binalarının tanıtımının sağlanması yanı sıra, öğrencileri araştırmaya ve üretmeye yönlendirerek fotografik eserlerin ortaya konmasını amaçlıyor.

Ulusal yarışma, üniversitelerde öğrenim gören tüm lisans ve lisansüstü öğrencilere açık. Ancak daha önce herhangi bir ödül almamış çalışmaların gönderilebileceği yarışmaya her katılımcı, en fazla beş fotoğrafla katılabiliyor. Yarışmaya gönderilen fotoğraf çalışmaları, belgesel bir bakışın ürünleri olabileceği gibi sanatsal yorumların katıldığı birer eser de olabilecekler. Yarışmanın şartname kuralları şöyle sıralanıyor:


Genel katılım koşulları

a.
Yarışma, üniversitelerde öğrenim gören tüm lisans ve lisansüstü öğrencilerine açıktır.
b. Gönderilecek eserler, T.C. kanunlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmayacaktır. Bu tür eserler, doğrudan ve haber verilmeksizin değerlendirme dışı bırakılacaktır.
c. Yarışmaya eser gönderenler, eserlerin kendilerine ait olduğunu beyan ve taahhüt etmiş sayılacaklardır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yarışmaya gönderilen eserlerin içeriği ile ilgili hiçbir hukuki sorumluluk kabul etmemektedir.
d. Yarışmaya daha önce ödül almamış fotoğraflar katılabilir.
e. Yarışmada 1., 2., 3.’lük ve mansiyon ödülü alan fotoğrafların telif hakları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne ait olacaktır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bu eserleri katalog, broşür, afiş, poster, kitap, dergi ve benzeri basılı işlerle beraber web ve benzeri sanal ortamda sanatçı adı belirterek kullanabilecektir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, telif bedeli ödenen ödüller karşılığında yukarıda geçen söz konusu tüm eserleri arşivine alacaktır.
f. Fotoğraflarda bulunan canlı ya da cansız obje ile ilgili her tür talepten doğan sorumluluk, fotoğrafı çeken ve/veya fotoğrafı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne teslim edene aittir. Bu konuda oluşabilecek ihtilaflarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kesinlikle sorumluluk kabul etmemektedir.
g. Kurum veya Seçici Kurul, herhangi bir başvurunun kurallara aykırı olduğunun tespit edilmesi durumunda eser sahibine bilgi vermeksizin başvuruyu geri çevirme ya da değerlendirme harici tutma yetkisine sahiptir. Bu ve diğer koşulları taşımayan fakat değerlendirmeye alınmış, hatta ödül kazanmış olan fotoğrafların derece ve ödülleri geçersiz sayılacak ve geri alınacaktır.

Eserlerin teslim koşulları

a.
Yarışmacılardan Siyah/Beyaz veya Renkli baskı istenecektir. Değerlendirmede fotoğraf tekniği ve anlatım tekniği esas alınacaktır.
b. Yarışmaya en fazla 5 fotoğrafla katılabilinir.
c. Yarışmaya katılacak fotoğrafların kısa kenarları 18 cm’den küçük, uzun kenarları 40 cm’den büyük olmayacaktır. Ayrıca, eserlerin sergileme aşamasında istenilen boyutta basılabilmeleri için bir CD içerisinde (en az 300 dpi çözünürlükte ve 40x60 cm boyutlarında, JPEG veya TIFF formatında) teslim edilmeleri gerekmektedir. Baskılar fotoğraf kağıdına yapılacaktır. Termal baskılar ve inkjet yazıcı çıktıları kabul edilmez.
d. Fotoğraf baskıları herhangi bir malzemeye yapıştırılmayacak, fotoğraf çevresinde herhangi bir çerçeve, boşluk veya paspartu oluşturacak çizgi bulunmayacaktır.
e. Fotoğrafların işaretlenmesi: Baskılarda arka yüzün sağ alt köşesine 5 rakamdan oluşan bir rumuz, katılım formundaki sıra numarası ve eser adı yazılacaktır.
f. Katılım Formu eksiksiz olarak doldurulup CD ile birlikte bir zarfa konulacak ve zarf kapatıldıktan sonra üzerine sadece rumuz yazılarak fotoğraflar ile birlikte gönderilecektir.
g. Eserler belge niteliği de taşıyacağından hem katılım formuna hem de eserin arkasına mutlaka eserin çekildiği yer ve tarih (yıl olarak) belirtilmelidir. Bu husustaki bilgilerin doğruluğundan katılımcı sorumludur.
h. Yarışmaya birden fazla fotoğraf ile katılmak isteyen yarışmacıların her fotoğraf için aynı rumuzu kullanması ve fotoğraflara sıra numarası vermesi gerekmektedir.
i. Zarf ve eserler hasar görmeyecek şekilde paketlenip, başvuru formu ile birlikte en geç 12.Eylül.2008 günü saat 17:00’a kadar yarışma sekreteryasına posta ile gönderilecek ya da elden aşağıda belirtilen adrese teslim edilecektir.


Eserlerin iade koşulları:
Dereceye giremeyen eserler katalog basımı ve sergileme tarihinden itibaren en geç bir ay içinde iade edilecektir. Elden teslim edilen baskılar eser sahibi tarafından elden teslim alınacak, posta veya kargo ile gönderilenler aynı yolla iade edilecektir. Yarışmaya katılan tüm katılımcılar bu şartnamedeki bütün şartları kabul etmiş sayılır.


Sedad Hakkı Eldem’in mevcut eserleri ve konumları

Ceylan Apartmanı (1933, Taksim, İstanbul)
Fethi Okyar Evi (1936-37, Büyükada, İstanbul)
Firdevs Hanım Evi (Maçka, İstanbul)
Tahsin Günel Yalısı- Ilıcak Yalısı- (1938, Yeniköy, İstanbul)
Gümrük ve Tekel Müdürlüğü (bugünkü Başbakanlık), (1937-38, Sıhhiye, Ankara)
Müzik Öğretmen Okulu Ek Binası (1938, Ankara)
Ayaşlı Yalısı (1938, Beylerbeyi, İstanbul)
İstanbul Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi (1942-44, Beyazıt, İstanbul)
Safyurtlu Köşkü I (1942, Yeniköy, İstanbul)
Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi (1943-45, Ankara)
Adliye Sarayı (1948, Sultanahmet, İstanbul)
Safyurtlu Köşkü II (1950, Yeniköy, İstanbul)
Hilton Oteli Giriş saçağı (1952, Elmadağ, İstanbul)
Rıza Derviş Köşkü (1957, Büyükada, İstanbul)
Belediye Tesisleri (1955-59, Florya, İstanbul)
Cemile Sultan Sarayı -Akademi Binası’nın yangın sonrası yeniden inşası (1954, Fındıklı, İstanbul)
Münire Sultan Sarayı -Atatürk Kız Lisesi’nin Akademi’ye dönüştürülerek, yeniden inşası- (1971-76, Fındıklı, İstanbul)
Uşaklıgil Köşkü (1956-65, Emirgan, İstanbul)
Sosyal Sigortalar Kurumu Kompleksi ( 1962-64, Zeyrek, İstanbul)
Pakistan Büyükelçiliği ve Konutu (1964-74, Ankara)
Suna Kıraç Yalısı (1965-66, Vaniköy, İstanbul)
Hindistan Büyükelçiliği Konutu (1965-68, Ankara )
Şemsettin Sirer Yalısı ( 1966-67, Yeniköy, İstanbul)
Akbank Genel Müdürlük Binası (1967-68, Fındıklı, İstanbul)
Fuat Bayramoğlu Apartmanları (1969-74, Kandilli, İstanbul)
İkbal Moneim Sultan Yalısı (1971-72, Kandilli, İstanbul)
Hollanda Büyükelçiliği Konutu (1977, Ankara)
Atatürk Kitaplığı (1972-74, Taksim, İstanbul)
Rahmi Koç Villası (1975-80 Tarabya, İstanbul)
Kamuran Sertel Köşkü (1975-80, Yeniköy, İstanbul)
Yıldız Mahallesi Konutları Kompleksi (1976-78, Yıldız, İstanbul)
Alarko Ofis Blokları (1976-79 Maslak, İstanbul)
Hindistan Büyükelçiliği (1976-80, Çankaya Ankara)
Çolakoğlu Köşkü (1977-80 Kandilli, İstanbul)
Bilimer Apartman Yalısı (1978-81, Yeniköy, İstanbul)
Komili Köşkü (1978-80, Kandilli, İstanbul)
Şark Sigorta Binası (1979, Altunizade, İstanbul)
Hilmi Sönmez Evi (1981-84, Tarabya, İstanbul)
Akademi Ek binaları (1980-83, Fındıklı, İstanbul)
Hilton Oteli Şadırvan isimli Lokanta (1984, Elmadağ, İstanbul)




Jüri Üyeleri:
Prof. Ataman DEMİR
Prof. Dr. Reha GÜNAY
Prof. Sabit KALFAGİL
Prof. Tunç TÜFEKÇİ
Doç. Yusuf Murat ŞEN

Raportörler:
Araş. Gör. Hande Zeynep ALTINOK
Araş. Gör. Emel BAŞARIK

Yarışma Takvimi :
Son Katılım Tarihi: 12.Eylül.2008
Seçici kurul değerlendirmesi: 6.Ekim.2008
Sonuç Bildirim Tarihi: 13.Ekim.2008
Sergi ve ödül töreni: 21.Kasım.2008

Ödüller :
Birinci ödül: 2.000 YTL
İkinci ödül: 1.500 YTL
Üçüncü ödül: 1.000 YTL
Mansiyon (5 adet): 300 YTL

Yarışma jürisinin dereceye giren ve mansiyon alan eserler dışında belirleyeceği 50 adet eser sergilenecek ve ayrıca toplamda 50 eseri kapsayan bir yarışma kataloğu hazırlanarak katılımcılara birer adet armağan edilecek. Bunun dışında, tüm katılımcılara birer “Katılım Belgesi” de gönderilecek. Ödül kazanan yarışmacılara, Yarışma Sekreteryası tarafından telefon ve elektronik posta yolu ile bilgilendirme yapılacak.

Daha detaylı bilgi edinmek için ve başvuru formuna ulaşmak için
lütfen tıklayınız.