SEDAŞ 41 Milyon Liralık Yatırım Yapacak



Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, yazılı bir açıklama yaparak, Sakarya'da Gerilim Dönüşüm Projesi (SCADA) kapsamında, 100 kilometre orta gerilim yer altı kablosu tesis edildiğini, bunun yanı sıra 215 kilometre alçak gerilim kablosu ve bin 100 adet aydınlatma direği tesis edildiğini bildirdi.

Projeyle 34 bin 500 voltluk 71 yeni trafo tesis edileceğini kaydeden Güven, ''Mevcut trafo binalarından 20'si, iş güvenliği açısından da çok güvenilir olan kilitli kapalı sistem olarak dizayn edilmiş yeni modüler hücreli trafo binalarımız, dağıtım merkezine dönüştürüldü. Ayrıca 26 adet yeni tekgövde (monoblok) beton trafo köşk binası da tesis edilmiş, şehir şebekesine 40 megavatlık güç kazandırılmıştır'' ifadesini kullandı.

Güven, SEDAŞ'ın yatırım programı ve proje kapsamında Sakarya elektrik dağıtım şebekesinde büyük bir projeyi tamamladıklarına dikkati çekerek, projeyle sistemin uzaktan kontrol edilebileceğini belirtti.

Projenin arızaların tespitini kolaylaştıracağını aktaran Güven, açıklamasında şunları kaydetti:

''Proje, arızalara müdahale süresini kısaltırken, enerji kesintilerinin de bu şekilde minimize edilmesini sağlayacaktır. Projeye start verdik. Siemens firması projemizin hayata geçirilmesinde iş paydaşımız olarak görev yapacak. SEDAŞ, SCADA için 2012-2015 yıllarında 5 bölgede toplam 41 milyon lira yatırım yapacak. Yatırımların adım adım gerçekleştirilmesiyle sistem güvenilirliği daha çok sağlanacaktır. Yeni hatlarla 57 yıldır işletmede bulunan ancak ekonomik ömrünü tamamlayan 6 bin 300 voltluk şebeke 34 bin 500 voltluk gerilim seviyesinde yer altı kablolu tesise dönüştürüldü.''