Şehir Dağcıları



İstanbul’da gökdelen ve plazaların sayısının artmasıyla birlikte doğa sporu yapanlara ve maceraseverlere yeni bir iş kolu doğdu. “Endüstriyel Dağcılık” olarak adlandırılan iş kolunda, kaya tırmanışçıları, dağcılar ve yamaç paraşütçüleri yüksek binaların tepelerine çıkarak, cam temizliyor, çatı onarıyor ya da duvar deliyor.

Çok yüksek binalarda çeşitli işlerin yapılmasıyla başlayan endüstriyel dağcılık alanında çalışanlar, büyük şehirlerdeki ihtiyaçların artmasıyla, dağcılık, tırmanış ve mağaracılık tekniklerini modern yapılar üzerinde kullanmaya başladı.

Ulaşılmayacak bina yok!
Gökdelen ve plazalardan iplerle inerek temizlik yapmak, büyük ve geniş alanlara reklam tabelaları asmak, yüksek bacalara ve kulelere tırmanarak makineleri monte etmek, barajların tepesine kablo çekmek gibi zor ve tehlikeli işleri yapan gençler, ulaşılamayacak bina kavramını kabul etmiyor. Yüksekte çalışacak işçi ekibinin güvenliğini sağlayan, hatta heyelan ve çığ bölgelerine tel örgü geren endüstriyel dağcılar, özellikle bakım iskelesi kurulamayan yüksek cephelere dağcılık teknikleriyle çıkıyor.

‘İhtiyaç var, haberleri yok’
Bu alanda hizmet veren 8-10 işyerinden birinin kurucusu olan Kadir Sağlam, yaptıkları işin büyük kentlerdeki ihtiyaçlardan doğduğunu söyledi.
Kendi güvenliklerinin tam olarak sağlanmadan tırmanış yapmadıklarını kaydeden Sağlam, İzmir’de bir otelin yanındaki uçurumdan taş düşmesini engellemek için tel ağ ördüklerini de anlattı. Sağlam, “Ülkemizde dağcılık birçok doğa sporundan daha hızlı bir gelişim içinde. İhtiyacın çok fazla olmasına karşın esas sorun ihtiyaç sahiplerinin böyle bir hizmetten haberdar olmaması. Haberi olanlar ise çok tehlikeli olduğunu düşünerek uzak kalabiliyor. Oysa emniyet kuralları uygulanırsa, her doğa sporunda olduğu gibi risk sıfıra iniyor” dedi.

‘İş aslında çok zor’
Milli dağcı ve yamaç paraşütü eğitmeni Melih Köse ise şunları söyledi:
“Bir gökdelenin camını temizlerken ya da köprünün bacağında bir bakım yaparken ekstra güvenlik önlemi almanız gerekir. Çalışma alanınızın altında elinizden düşüreceğiniz bir şey büyük kazalara sebep olabilir. 50 metre yüksekte bir kayayı matkapla delmek gerçekten çok zor bir iş. Endüstriyel dağcılar, yüksek yapıların yanı sıra, baraj ve hidroelektrik santralları, sanayi tesisleri, enerji nakil hatları, gemi inşa sanayii ve tersanelerde de görev yapıyor.”