Şehir ve Bölge Planlama Öğrencileri Aliağa'yı Çalışıyor



Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri Aliağa'da saha çalışması yapıyor. 50 öğrenci ve 5 öğretim üyesinden oluşan Doç. Dr Ebru Çubukçu başkanlığındaki heyet, Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa Belediyesi'nin desteğiyle ilçede saha çalışmaları yapıyor. Şehir ve Bölge Planlama 3. sınıf öğrencileri, saha çalışmasında bölgeden toplayacakları verileri 2009-2010 eğitim döneminde değerlendirerek bireysel ve grup akademik çalışmalarda kullanacak.

Saha çalışmasının dışındaki zamanlarda Aliağa Ticaret Odası tarafından tahsis edilen toplantı salonunda çalışmalarını sürdürecek olan öğrenciler, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’dan bölgenin mevcut durumu ve gelişme dinamikleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencilere ilçenin sanayi ve konut yapılaşması başta olmak üzere bölgesel tüm verileri aktaran Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Sizler, Türkiye’de yaşayan herkesi ve yarınlarımızı yakından ilgilendiren, ülkemizde kaliteli yaşam standardı, çevrenin korunması, ülke kaynaklarının rantabl kullanılabilmesi için temel olan kent ve bölge planlamasında uzman olacaksınız. Yaşanabilir Türkiye’nin mimarı olacağınız için Aliağa sizin için dev bir laboratuar ortamı olacaktır. Aliağa’nın geçmişten bu yana yaşadığı hızlı sanayileşme, planlama sorunları ve bunların sonucunda ortaya çıkan sorunlarıyla planlamanın önemini ve nasıl yapılması gerektiğini açık şekilde size gösterecektir. Buradaki çalışmalarınızın eğitim yaşamınızda ve kariyerinizde unutamayacağınız deneyim olacağını düşünüyorum” dedi.

Aliağa’da 10 milyon m2 alan üzerine kurulan ve her geçen gün tesis sayısının arttığı Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin, modern planlama açısından Türkiye’nin örnek bir yatırım alanı olduğunu kaydeden Saka, “Gelecekte şehir ve bölge plancısı olarak şehirlerimize, bölgelerimize yön vereceksiniz. Çalışmalarınızda sadece bugünü değil, geleceği öngörerek, insan yerleşimleri, ulaşım, stratejik gelişim, sanayi, çevre, sosyal ve kültürel gereksinmeleri de dikkate alarak planlama yapmanızı bekliyoruz” dedi.

9 Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi  Doç Dr. Ebru Çubukçu da Aliağa’nın akademik çalışmalar için çok uygun bir kent olduğunu belirterek, “Bu yıl 3. sınıfta öğrenim görecek öğrencilerimiz, etüt stajı kapsamında Aliağa'yı inceliyor. Burada 10 gün boyunca çeşitli veriler elde edip öğrencilerimiz bölgenin tüm özelliklerini belirleyecek. Aliağa saha stajında elde edilen veriler bir yıl boyunca öğrenciler tarafından çeşitli yönleriyle ortaya konacak. Buradaki staj çalışmalarıyla bölgenin geleceğine dair bir çok verinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızda bizlere büyük destek olan Aliağa Ticaret Odası'na ve Aliağa Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.