"Şehirleşmedik, İyonlaştık"

Nurettin Özdebir (foto: Mustafa Kamacı / AA)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) tarafından organize edilen 'Yeşil Şehirler Zirvesi'nde konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin şehirlerde oturduğuna dikkat çekerek, “Çok hızlı şehirleştik, ama bana göre şehirleşmedik, iyonlaştık” dedi. Çok hızlı şehirleşmenin, yeşilden uzak yapılaşmayı da beraberinde getirdiğini ifade eden Özdebir, yeşil şehir deyince sadece ısı yalıtımı, enerji tasarrufu, su tasarrufu, atık suların değerlendirilmesinin akla gelmemesi gerektiğini, şehrin bir medeniyet göstergesi olduğunu kaydetti.

Kentsel dönüşümün sürdürülebilir olmayan, sadece bir beton yığını haline gelen şehirleri yeniden tasarlama ve yapılan hataları düzeltme fırsatı sunduğuna dikkati çeken Özdebir, "Şehir bir habitat. Bu habitatı bütün boyutlarıyla beraber değerlendirmek gerekir. 2000'li yılların başından itibaren, o zamanki TOKİ Başkanımız, şimdiki sayın Bakanımızın, şehir hayatına yeni kazandırdıkları bir konseptle, sadece bir konut yapma değil, insanların yaşayabileceği, sosyalleşebileceği, ihtiyaçlarını karşılayabileceği, içinde yeşili bulunduran yerleri yapma anlayışı gelişti ve hızlı bir şekilde devam etti" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin enerji bağımlısı bir ülke olduğu için yeşil kavramı içinde enerji kavramının büyük önem taşıdığına işaret eden Özdebir, şöyle konuştu:

"Yeniden yapılanırken, şehirlerimiz için ihaleler yapılırken çok dikkatli olunması gerekiyor. Binalarımızı yaparken ve kullanırken enerji verimliliğine dikkat etmemiz lazım. Türkiye'nin içine girmiş olduğu bu yeni trendde, kentsel dönüşümle beraber bu fırsatı çok iyi değerlendireceğine inanıyorum”.