Deprem Hasarlı Binaların Elektriği Kesiliyor

Sakarya'da 17 Ağustos Depremi'nde zarar gören hasarlı yapıların can güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçilmesi için nihayet somut bir adım atıldı. Şehrin çeşitli yerlerinde bulunan 6 bin orta hasarlı konutun elektriği, suyu ve doğalgazı kesilecek.

Sakarya Valiliği, 17 Ağustos depreminin üzerinden geçen 7 yıllık süreye rağmen onarımı yapılmayan 6 bin orta hasarlı konuta verilen belediye hizmetlerinin durdurulması için çalışma başlattı. Karar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) ve Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ'ye (AGDAŞ) gönderilen resmî yazıda bugüne kadar onarımı yapılmayan orta hasarlı binalara verilen elektrik, su ve doğalgazın kesilmesi çalışmalarına başlandı.

Sakarya Vali Yardımcısı Suphi Olcay imzasıyla 24 Şubat tarihinde alınan, Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi (ADASU), SEDAŞ, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelere gönderilen yazıda, depremde hasar gören ve bugüne kadar herhangi bir onarım yapılmayan orta hasarlı konutlarda yerleşimlerin sürdüğüne dikkat çekildi. Onarımı yapılmayan hasarlı binalarda oturmanın tehlikeli ve yasak olduğuna dikkat çekilerek onarımsız binalarda yerleşimlerin engellenmesi, oturanların da bu konutları boşaltmaları için elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi istendi.

Valiliğin kararı sonrasında Büyükşehir Belediyesi, valilik tarafından gönderilen orta hasarlı konutların listelerine göre şehir merkezindeki onarım yapılmayan hasarlı binaların sularını kesmeye başladı. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ de hafta başında hasarlı konutların elektriklerini kesecek.

Adapazarı'nda 17 Ağustos depreminde 83 bin bina hasar gördü. Aradan geçen 7 yıllık süre içerisinde orta hasarlı olarak nitelendirilen 6 bin konut için herhangi bir onarım yapılmadı. Bu orta hasarlı konutları, üniversite öğrencileri ve depremi yaşamamış kamu çalışanları ile ekonomik durumları iyi olmayan aileler 150-200 YTL gibi bedellerle kiralayıp oturuyorlar.