Şehitlik Projeleri, Anıtlar Kurulu'na Takılıyor



Çanakkale Şehitlikleri'nde yapılması planlanan çok sayıda proje, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin çıkmadığı için hayata geçirilemiyor. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 2003'ten bu yana 7 şehitlik ve 2 ziyaretçi merkezi inşa edilirken, 14 şehitlik projesi ise halen onay bekliyor. Buralarda, otopark, yol ya da çeşme yapımına izin vermeyen Kurul, şehitlerin adının mezar taşlarına yazılmasına bile karşı çıkıyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yer alan Çanakkale Şehitlikleri'ne son 5 yılda özel önem veriliyor. Bu amaçla çok sayıda proje gündeme geldi. Ancak, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan izin alınmasında sıkıntı yaşandığı için projeler bir türlü bitirilemiyor. Çalışmalara hız verilen 2003'ten sonra Uzun Devreli Gelişme Planı'na uygun olarak 7 şehitlik ile 2 ziyaretçi merkezi tamamlanarak ziyarete açıldı. Koruma Kurulu'nun son olarak izin verdiği 4 şehitlik projesi de en kısa sürede tamamlanacak. 14 şehitlik projesi ise halen Kurul gündeminde bekliyor. Uzun Devreli Gelişme Planı'na rağmen projeler için imar planı şartı aranması, çalışmaları imkansız hale getiriyor. Alınan bilgiye göre, şehitliklere ulaşımın sağlanması için yapılacak yollar, otopark alanları, teraslar ve ziyaretçi merkezleri sakıncalı bulundu. Ayrıca şehitliğin tamamlayıcısı olan çeşme ve namazgah gibi donatıların da planlardan çıkarılması istendi. Bu arada, şehitlerin adlarının mezar taşlarına yazılmasına da yini Kurul tarafından izin verilmiyor.

Kurul Başkanı Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, bu yöndeki eleştirileri cevaplarken, "Tekniğine uygun, araştırması yapılmış, bütün kanun ve genelgelere, ilke kararlarına uygun projelerin geçmemesi söz konusu olamaz" şeklinde konuşuyor. Altınoluk, Çanakkale için son derece titiz davrandıklarını belirterek, "Baştan savma, gelişigüzel her tarafa yapılabilecek gibi projeler tabii ki geçmiyor ve geçmez de. Bilim, tarih, coğrafya ve arkeolojinin verileri doğrultusunda yapılmış çalışmalar buradan geçer. Biz de onun altını gururla imzalarız. Hükümetimizin de bu konuda birçok desteği ve yatırımı var. Projelerin yanlışsız olması gerekiyor. Çünkü Lozan Antlaşması'yla da bağlıyız. Uzak kıtaların dahi tarihinin yazıldığı bir coğrafya burası. Biz, herkese yardımcıyız, yeter ki doğru düzgün bilimsel verilere uygun çalışılmış proje getirilsin" şeklinde konuşuyor.