Şehitlik Ziyareti Gruplara Paralı



Çanakkale'de savaş alanları ile şehitliklerin bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı için ortaya atılan, ‘giriş paralı olacak' iddiaları, sonunda gerçek oldu.

Tartışmalı uygulama

1 Haziran'dan itibaren, şehitlikleri ziyarete gelen 12 kişi ve üstü gruplara, Kilye Koyu ile Seyit Onbaşı önüne kurulan kapılarda hafta içi 110, hafta sonu 140 TL ödeyerek ‘alan kılavuzu' alma zorunluluğu getirildi. Böylece Türkiye'nin ücretsiz gezilebilen tek milli parkı bu unvanını yitirdi.

Yeni uygulama beraberinde bir tartışmayı daha getirdi. Çünkü gelen ziyaretçiler yanlarında kokartlı profesyonel turist rehberi bulunsa dahi, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçmiş yıllarda yaptığı bir protokol nedeniyle yine alan kılavuzu almak zorunda. Kokartlı profesyonel turist rehberleri ise bu uygulamaya tepkili. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü, sorunu çözüme kavuşturmak için kokartlı profesyonel turist rehberlerini de önümüzdeki dönemde açılacak kursa sokarak alan kılavuzluğu belgesi vermeyi hedefliyor.