Şeker Gibi Kültür Merkezi: "Agora Tiyatrosu"




Hollanda'da ileri düşünceli şehir planlamasıyla öne çıkan Lelystad kenti bu günlerde yeni bir tiyatro binasına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Şehrin kentsel master planının önemli bir parçası olan çok fonksiyonlu Agora Tiyatrosu 25 Mayıs’ta açılacak. Şehre dışa dönük bir sanat yüzü kazandırmak için atılan adımlardan biri olan bu sıradışı mimari yapıtın tiyatro salonunda, yirmi dört saat boyunca devam edecek kültürel aktiviteler düzenlenecek.


Yapımı Stuttgart'taki Mercedes Benz Müzesi, Amsterdam'daki Living Tomorrow pavyonu gibi yapıları gerçekleştiren UN Studio tarafından üstlenilen Agora Tiyatrosu’nda tiyatro salonunun dışında müze ve sanat yerleşkeleri olacak. Mimarisiyle şimdiden ilgi toplayan binanın içinde gün boyunca açık olacak cafeden meydan manzarası seyredilebiliyor. Geceleri ışıklandırılan bina geniş otopark sistemi sayesinde de ziyaretçilere büyük kolaylık sağlıyor.





UN Studio mimarları Agora Tiyatrosu'nu şöyle yorumluyor: "Sahne sanatları ve sahnede kullanılan yeni mecraları birleştirerek bunları heykelsi forma sahip bir mekanda sunmayı amaçladık. Binayı kaplayan kabuk çok cepheli ve binişik bir yüzeye sahip. Perforeler sayesinde kaleidoskopik bir etki sağlanıyor. İçeride ise dikey fuaye ve büyük merdivenler, binanın hacmine hacim katmak, geçiş yollarını belli etmek ve birbirine bağlanan tiyatro ve kongre salonları arasında yönlendirme yapabilmek amacıyla düşünüldü."




İpek kurdelaları andıran merdivenler ve kıvrımlı pembe duvarlar; konser salonunun geometrik çıkıntılarla bezeli kırmızı duvar yapısı gibi detaylar sayesinde; içeride sahnelenen gösterinin sıkıcı olma olasılığı düşük de olsa, keyifle seyredeceğiniz nesneler olarak karşınıza çıkıyor. Mimarisinden, farklı sanat disiplinleri arasındaki interaksiyonun okunabildiği Agora Tiyatrosu'nun şehir hayatına hem gündüz hem de gece yaşantısında ivme kazandıracağı söyleniyor.



Kaynak:
http://www.thecoolhunter.net