Sektör Liderleri Yapı Fuarı’nda Sektörü Masaya Yatırdı



Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği uygulamaların oluşumunda katkı sunduğu Safe & Secure Standartları ile tüm sağlık tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’un ilk günü “Fikir Önderleri Yapı İhracatı ve Sürdürülebilir Yenilik Fırsatlarını Açıklıyor” temalı Başkanlar Oturumu ile başladı.

Başkanlar Forumu'nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, yapı sektörü ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatlarını paylaştı. Sektörün kanaat önderleri, 2021 ve sonrası için Türkiye yapı sektörünün hangi fırsatları değerlendirebileceğine dair öngörülerini aktardı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Başkanlar forumunda konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, “İhracat konusunda yüzde 1,5’luk bir küçülme ile 2020 yılını kapattık. Ancak bu ortamda bu rakam büyük bir başarı. Kalite açısından Avrupa’dan daha kaliteli üretimlerimiz söz konusu. Daha fazla ihracat yapabilmek için de bu fuarlara ihtiyacımız var. Bu noktada 2021 için de beklentimiz, değişime olan ihtiyacımız. Bu değişimle doğru tüketici, doğru kullanıcı, beklentileri karşılayacak doğru malzemelerin yanı sıra rahat ve konforlu yaşamı sunacak inşaat malzemelerine ihtiyacımız var.” dedi.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, yeşil bina ile yenilenebilir enerjinin doğaya saygı kavramını tam anlatamadığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeşil bina sertifikasyonu ile özellikle su tesisatı göz ardı edilen tesisatlara ön şart olarak birtakım güncellemeler getirildi ancak bu standartları da kullanmıyoruz. Yeşil bina konusunda tekrar gündeme gelen su, hava, enerjiyi mümkün olduğu kadar mantıklı ve dengeli kullanmamız gerekiyor. ÇEDBİK olarak, pandemi döneminde ticari binaların sertifika kılavuzlarını hazırladık. Bunların içerisinde sağlıkla ilgili konular artık ön plana çıkıyor. Yanı sıra geri dönüşüm ve enerji konuları da dikkat çekiyor.”

Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı, “Depreme hazırlık anlamında kamu sektörü özellikle hastaneler, köprüler, karayolları, veri merkezleri, deprem yalıtımına çok önem veriyorlar. Ancak bir türlü konut sektöründe deprem yalıtımının yaygınlaştırılmasını sağlayamadık. 2020’de şöyle güzel bir gelişme yaşandı; özel bir 750 konutluk proje, deprem yalıtımını uygulamaya başladı. Bu sektör açısından sevindirici bir haber. Kamuya gelirsek, pandemi nedeniyle hastaneler çok önem arz etmeye başladı. Kamu sektörü daha da çok gaza basarak yeni devlet hastanelerini yapmaya başladı. Bunların her birinde deprem yalıtımı yapılıyor. Yani bir deprem olduğunda hastaneler kesintisiz hizmet verebilecek. Bu oldukça önemli bir konu. Deprem yalıtımı yapılırsa binalarda sıfır hasar ancak elde edilebilir.” dedi.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ise, “Pandemi öngördüğümüzden daha fazla uzadı ve en başta turizm, havacılık ve gayrimenkul geliştirme sektörleri bu durumdan çok etkilendi. Pandemi döneminde önemli olan ne öğrendiğimiz olmalı. Pandemide yaşadığımız çevreyi sorguladık. Asansöre binmeden, asansörsüz bir yapı ya da yürünebilir bir kent oluşturmak mümkün olabilir mi? Ya da mobilite anlamında bisiklet dostu kentleri konuştuk. Bugün gayrimenkul geliştirme alanında düşük katlı, bahçeli geniş teraslı konut üretimine bir eğilim var. Sağlıklı ev kavramları da oluşuyor. Sağlıklı kent kavramını sürekli gündemimizde tutmamız gerekir. Pandemi bunun altını çizdi ve vurguladı. Ticari gayrimenkul sektöründe ofis piyasasında arz fazlalığı çokça duyuluyor. Özellikle pandemi sonrasında ofislerin nasıl dönüştürüleceği araştırılıyor. Bu alanda yaratıcı olmalıyız. Diğer bir ticari gayrimenkul alanı AVM’lere olan talep azalıyor. Açık alanı olan projelerin ileride daha fazla geliştirileceğini düşünüyoruz. Normal seyrinde fırsat yokken, bu tür projelerin tercihi nedeniyle bir fırsat ihtimali ortaya çıkabilir.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“Fuarlar ticaretin gelişmesi konusunda büyük önem taşıyor”
Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’a dair değerlendirmelerde bulunan Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin de “Fuarlar ticaretin gelişmesi konusunda büyük önem taşıyor. Bu fuarda da 250’den fazla yapı ve inşaat firması; yapı, inşaat ve dekorasyon ürünlerini sergileyecek. Organizasyonunu yaptığımız yapı fuarı sektörün ilerlemesi yerli ve yabancı paydaşların bir araya gelmesi adına önemli bir yer tutuyor. Fuar sektörün ihtiyaçlarına ve sektörün ilerlemesine katkı sağlıyor. Sektörün yabancı temsilcilerinin de fuara ilgisi oldukça fazla, dolayısıyla yerli ve yabancı sektör temsilcileri bu fuarda iş birliği yapma imkânı yakalıyor. Pandemi döneminde organizasyonunu yaptığımız fuarda tüm tedbirlerimizi aldık, sektör temsilcileri güvenle ticari görüşmelerini sürdürebilirler.” dedi.