'Sel Felaketinden Dünya Sorumlu'



İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da yaşanan selin bilançosunu açıkladı. “Sel felaketinden toplumun tamamı hatta tüm dünya sorumludur" diyen Vali Güler, “İnsanlar doğayı kendilerine zarar verecek hale getirdi" dedi.

İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da yaşanan selin bilançosuyla ilgili basına açıklama yaptı. Vali Muammer Güler, İstanbul’da doğal afet yaşandığını vurgulayarak, "Yağışlı hava bugün yerini mevsim normallarine bıraktı. Hafta sonuna kadar yağış beklenmiyor. Meteorolojinin bayramla ilgili henüz kesin bir tespiti söz konusu değil. Bayramda havanın nasıl olacağı konusundaki bilgiler daha sonra paylaşılacaktır. Geçen hafta İstanbul’da yaşanan yağış ölçümler tarihte yaşanan en yüksek miktar kaydedildi" şeklinde konuştu.

Etkin bir müdahale yapıldı

Sel afetinin ardından hemen acil müdahale ve kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde yapıldığını anlatan Vali Güler, "Etkin bir müdahale yapıldı. 3 Bin personel, 1300 araç, 74 bot ve acil sağlık personeliyle müdahale edildi. 17 helikopterle acil müdahale sağlandı. Gerçekten daha büyük çaptaki can kayıplarına kesinlikle mani olundu. 4 bin 484 kişi havadan ve karadan kurtarıldı. Bu çok önemli bir rakamdır" ifadelerini kullandı.

Hasar tespit çalışmaları devam ediyor

Sel afetinde bazı vatandaşlarımızın hayatını kaybettiğini hatırlatan Vali Güler, Selimpaşa’da 2, Çatalca’da 2 kişinin aranmasına devam ediliyor. Son 3 günde 3 kişinin cesedi bulundu. 2 kişinin hastanedeki tedavisi devam ediyor. Şu anda yoğun bir temizleme, molozların kaldırılması ve yaraların sarılması faaliyeti devam etmekte. Bütün ekipler bu çalışmalara yönlendirildi. 44 ekip hasar tespit çalışması sürdürüyor. Silivri, Selimpaşa, Çatalca, Küçükçekmece, Esenyurt, Bahçelievler’de hasar tespit çalışmaları devam ediyor" açıklamasında bulundu. Vali Güler, "Şu ana kadar 3 bin 401 binanın selden etkilendiği belirlendi. 60 bina yıkıldı. 74 binada ağır hasar, 225 binada az hasar meydana geldiği tespit edildi. 3 bine yakın evde eşyalar hasar gördü. Yüzde 75 seviyesine gelen hasar tespit çalışmaları önümüzdeki bir kaç günde sonlandırılacak" diye konuştu.

Uzun süreli kredi imkanı

Vali Güler Binaları ağır ve orta hasar gören binalar için konut yardımı ve uzun süreli kredi imkanının sağlanacağını belirterek, "Onarım kredisi verilecek. İşyerleri ağır ve orta düzeyde hasar görenler için uzun süreli kredi sağlanacak. Eşya ve mal hasarları için Bakanlar Kurulu’nca verilen ödemeler yapılacak. Ölüm ve yaralanmalarla ilgili şimdiden ödemeler yapılıyor. Çiftçiler için ödemeler yapılacak" şeklinde konuştu. “Hasar gören yerlerde okul ve sağlık kuruluşları da var" diyen Vali Güler, “ Toplam 33 okulda orta ve hafif hasarlar söz konusu. Bu okullarla ilgili yoğun bir çalışma yürütülüyor. Bu okullar 28 Eylül’de eğitim ve öğretime açılacak. Yetişemeyen okullardaki öğrenciler başka okullara geçici olarak nakledilecek. Yeni dağıtılacak 16 bin kitap da sel felaketinde hasar gördü. Yeni kitaplar talep edildi" diye konuştu.

Vali Güler, “Toplum yararına çalışma kapsamında 4 bin 100 işçi hasar gören belediyelerde çalıştırmak üzere planlama yaptık. Bu işçiler okullarda, hastanelerde ve diğer yerlerdeki çevre temizliği gibi faaliyetlerde bulunacak. Böylesine afetlere hazırlıklı olmanın en önemli yolu alt yapının hazır olmaktır. Dere yatakları ile ilgili çalışmanın yanı sıra acil yardımını hazır olması ve bu çalışmanın koordineli bir şekilde sağlanması önemlidir. Biz İBB ve askeri kuruluşlar ve diğer kurumlarla iyi bir koordinasyon sağladık. Böyle bir felaketin yaşanmaması için altyapı çalışmalarının sağlanması gerekir. Küresel ısınma, sera etkisi, mevsimsel değişimlerin yerküreye etkisi gözönünde bulundurularak düzensiz yağışların mümkün olabileceği tahmin ediliyor" diye konuştu.

Toplumun tamamı sorumludur

Vali Güler bir gazetecinin "Vatandaşların hayatını kaybetmesi ve bu kadar hasardan kim sorumludur?" şeklindeki sorusuna, “Biz millet olarak sorumluyu arar, kısır tartışmalarla esası kaçırırsak eskisi gibi devam ederiz. Bu doğal afetin önemli bir ibret, hatırlatma vesilesi olarak bundan sonraki çalışmalar örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Biz yaraları sarma gayreti içindeyiz. Sorumlular bulunacaktır. Ama bütün sorumluluğu bir kişinin üzerine yıkılmaz. Bundan toplumun tamamı sorumludur. Hepimiz, herkes sorumludur. Geniş açıdan bakılırsa dünyanın tamamı suçludur. İnsanların doğaya verdiği zararlar yağış rejimini bozabiliyor" ifadelerini kullandı.