Sel Gitti, Sözler Unutuldu



İstanbul ve Trakya’da 30’un üzerindeki yurttaşın yaşamını yitirdiği sel felaketinden “doğayı” ve dere yataklarına ev yapan yurttaşları sorumlu tutan AKP hükümetinin, selden zarar gören yurttaşlara dönük desteği kısa vadeli “borç erteleme ve taksitlendirme” ile sınırlı kaldı.

Sel felaketinin ardından parti içinde oluşturulan heyette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, parti olarak felaketin unutturulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Bayramda da felaket bölgelerinde inceleme yaptıklarını anlatan Özpolat, hükümetin olay sıcakken ve medya ilgisi yoğunken sorunlara ilgi gösterdiğine işaret etti.

Bu tür felaketlerden sonra olay soğumaya başlayınca verilen sözlerin unutulduğuna, yurttaşların kaderleriyle baş başa bırakıldığına işaret eden Özpolat, İstanbul’daki sel felaketinin “doğal afet” değil, “zihniyet afeti”nden kaynaklandığını vurguladı. Özpolat, “Bir an önce kalıcı önlemler alınmazsa, bölge insanı bu felaketi tekrar yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Olmadık işlere kaynak bulan iktidar, bölge insanı için de kaynak yaratmak zorundadır” görüşünü dile getirdi.

CHP İstanbul Millletvekili Çetin Soysal da “Dere yatakları ile ilgili uyarılarımız dikkate alınmadığı için 33 kişinin yaşamına ve ciddi mal kaybına neden oldu” dedi.

Hükümetin felaketin ardından yaptığı “yaralar sarılacak” açıklamasının ardından, gülünç denecek miktardaki yardımlarla yetindiklerini kaydeden Soysal, “Bu da daha önceki felaketler gibi unutulacak. Burada yaşanan olumsuzluklara karşı sadece karalayıcı ve sorumluluklarının gereğini yapmayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Yapılması gereken yardımlar ve katkılar son derece düşük tutuluyor. Doğal afet bölgesi ilan edilmesi gerekirken, küçük bazı maddi yardımlarla bu iş götürülmeye çalışılmıştır” diye konuştu.

MHP: Sorumlu AKP?zihniyeti?

Sel felaketinin ardından, bölgede inceleme yapan milletvekili heyeti içinde yer alan MHP İstanbul Milletvekili Ümit Şafak, İstanbul’da yaşanan felaketten, AKP zihniyetinin sorumlu olduğunu söyledi. MHP’nin saptamaları şöyle:?

• Geceleri bazı bölgelerde yağmalama olayları devam etmiştir.
• Birçok bölgede hasar tespit çalışmaları başlamamış olup, bazı bölgelerde sadece felaketzedelerin isimleri kayıt altına alınmıştır.
• Hasarların maddi boyutları yüksektir ve bu çalışma sistemi ile tespit edilmesi mümkün değildir.
• Bazı felaket bölgelerinde sel suyu ve şebeke suyunun karışması sebebiyle Sağlık Bakanlığı tarafından acil tedbir alınmamıştır.
• Çatalca’ya bağlı bazı köy yollarındaki köprülerin yıkılması nedeniyle ulaşım sağlananamıştır.
• Yöre, Bakanlar Kurulu tarafından afet bölgesi ilan edilmelidir.