Selahattin Tüysüz Mimarlık ve Impromptu Arquitectos'a Portekiz'den Uluslararası Ödül



9 Eylül – 8 Kasım tarihleri arasında Lizbon’da gerçekleştirilen ExperimentaDesign Festivali’nin bu seneki teması “It’s About Time” olarak belirlendi. Beşinci senesindeki etkinliğe paralel olarak düzenlenen “Portekiz, Lizbon’da Bir Bisiklet Köprüsü İçin Fikir Yarışması”nda ise Portekiz’in başkenti için düzenlenecek yeni altyapı çalışmasına ilham kaynağı olmak üzere mimarlar, mühendisler ve tüm yan disiplinlerden meslek adamları davet edildi.

Lizbon’a ait bir sürdürülebilirlik mirası inşa etmek üzere yola çıkılan projede, yalnızca yayalar ve bisikletlilere açık olacak bir köprünün tasarlanması ve “landmark” statüsüne erişecek bir strüktürün ortaya konulması isteniyordu. Söz konusu bisiklet köprüsü projesine dair fikirlerin birleştirilmesi amacıyla yola çıkılan uluslararası yarışma vasıtası ile de, şehir içinde bisiklet kullanımının teşvik etmesi hedeflendi.



Sonuçları 4 Ekim’de açıklanan “Portekiz, Lizbon’da Bir Bisiklet Köprüsü İçin Fikir Yarışması”nın birinciliğine Portekizli Telmo Cruz + Maximina Almeida + António Adão da Fonseca’dan oluşan ekip, ikinciliğe ise İngiliz Moxon Architects Limited layık görüldü. Uluslararası yarışmada üçüncülüğe seçilen proje ise, Selahattin Tüysüz Mimarlık ile yerel mimarlık pratiği Impromptu Arquitectos’un ortak ürünü oldu.

8 Kasım’a dek sürecek olan ExperimentaDesign Festivali kapsamında düzenlenen yarışmanın seçki sergisi, 4-8 Ekim tarihleri arasında izleyicilerle buluştu.

Selahattin Tüysüz Hakkında
1983 yılında İstanbul’da doğdu. Saint Benoit Fransız Lisesinden mezun oldu. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü kazandı. 2004 yılı Haziran - Ekim arasında Dominique PERRAULT’da çalıştı. 2005 yılında Ecole Speciale d'Architecture de Paris’de okudu; bu okulda Peter COOK Studio’da bitirme projesi yaptı ve Claude PARENT Workshop’a katıldı. 2005 yılı Haziran - Eylül arası Anthony BECHU Architecture’de çalıştı. 2005 Eylül - 2006 Mart arası EAA’da “Ulus Çarmıklı Housing” projesinin yürütücülüğünü yaptı. 2006 Temmuz’da Hanif KARA yürütücülüğünde Bauhaus’da “Concrete Master Class on Plastic – Opacity”ye katıldı. 2006 Ekim’de başladığı Architectural Association DRL (Design Research Laboratory) lisansüstü programında hazırladığı ”Amalgam - Shanghai Post – Expo Urban Planning” projesiyle yüksek mimarlık ve şehir planlama diploması almıştır.

2008 Mart ayında Zaha Hadid Architects’te başladığı çalışmalarını, 2007’de İstanbul ve Londra’da temellerini attığı “Selahattin Tüysüz Mimarlık” adı altında kurduğu ofisiyle sürdürmektedir. Mimarın projeleri London, Paris, Berlin, Minnesota, Delft, Innsbruck, Augsburg, İstanbul ve Ankara'da çeşitli sergilerde tanıtıldı.

Selahattin Tüysüz Mimarlık’ın Impromptu Arquitectos işbirliğinde tasarladığı projenin detayları için ilerleyiniz. >>>>>>


Önerilen proje, yoğun bir cadde olan ‘İkinci Sirküler’ üzerinde nazikçe uçan ikonik bir ‘landmark’ olmak üzere tasarlanmış. ‘Sekiz’ rakamının şeklini alan tasarım, asimetrik bir ayarlama ile köprünün üç temel bileşenini tek ve bütüncül bir obje içerisinde bir araya getiriyor: Üst örtü, iki giriş rampası ve askı kemeri. Köprü geometrisi, ona yaklaşan yayalar, bisikletliler ve hatta altından geçen motorlu taşıtlara, strüktüre yaklaştıkları yöne göre değişen ve zengin çeşitlilikle formlar sunarak dinamik bir görsel deneyim yaşatıyor.
















Köprü, strüktürel olarak kemer tarafından desteklenen bir üst örtüden meydana geliyor. Köprü geometrisi, dikey plandaki strüktürel davranışın yarattığı kuvvetlerin yanı sıra, kesitte karşılaşılan burulma ve bükme kuvvetlerini de indirgiyor.




Köprüde kullanılan malzeme seçimi, uzun ömürlülük ve düşük maliyete dayanıyor. Strüktür çelikten imal ediliyor ve köprü örtüsünün üzerinde sulu çimentodan bir katman oluşturuluyor. Bu katman, köprü boyunca ilerleyen aksların devamlılığını vurgulamak amacı ile bisiklet yolunda da kullanılıyor. Parapetlerin ince paslanmaz çelikten üretilmesi öneriliyor.



Tasarım, sürdürülebilir bir aydınlatma sistemi öngörüyor. LED gibi düşük enerji sarfiyatlı aydınlatma kaynaklarının kullanımı ile köprü örtüsünün ve kemerin altında da etkili ve homojen dağılmış bir aydınlatma hedefleniyor. Böylelikle yayaları rahatsız etmeden ya da ışık kirliliği yaratmadan köprünün geometrisinin vurgulanması planlanıyor. Yaya yönelimi için aydınlatmanın noktasal olması ve kullanıcılara rehber oluşturacak şekilde parapetleri takip edecek şekilde yerleştirilmesi düşünülüyor.



Projenin aydınlatma şemasının kaynağı ise, kemerin üst yüzeyine entegre edilmiş ve güneye yönelmiş fotovoltaik sistemler olarak planlanmış.



Proje Künyesi
Mimarlık:
Selahattin Tuysuz Architecture + Impromptu Architects
Ekip Üyeleri: Selahattin Tuysuz, Nuno Rosado, Adriana Rosado, Tiago Branco Sampaio

Mühendislik: AfaConsult
Ekip Üyeleri: Carlos Quinaz and Edgar Alves Ribeiro (stürktür), Ray Serafim (elektrik ve aydınlatma), Paulo Silva (hidrolik), Maria de Luz Santiago (güvenlik)