Selçuk, Meryemana'yı İstiyor



Selçuk Belediyesi, Meryemana Evi'nin de içinde bulunduğu 30 hektarlık alanın kendilerine devredilmesini istiyor. Bölgede çıkan yangında evin zarar görmekten son anda kurtarıldığını anımsatan Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, burası için "kurtuluş projesi" hazırladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Selçuk'ta çıkan orman yangını, Meryemana Evi'nin hemen dibinde söndürülmüştü. Yangında 370 hektar ormanlık alan kül olmuştu. Aynı tehlikenin yeniden yaşanmaması için proje hazırladıklarını belirten Vefa Ülgür, burasının dünya kültür mirasları arasında bulunduğunu ve Türk turizminin "marka" yerlerinden biri olduğunu kaydetti.

Tahsis isteklerini başta Çevre Orman Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumlara gönderdiklerini dile getiren Ülgür, "Yangındaki maddi ve manevi kayıplar dışında, sevincimiz can kaybının olmamasıdır. Tesellimiz, dünya kamuoyu önünde ve ülke insanımızın vicdanlarında yıllarca iz bırakacak bir facianın son anda engellenmesidir. Ancak, ileride benzer olayların, yüreğimizi yakacak daha büyük faciaların yaşanmaması, geride kalan orman ve kültür varlıkları üzerinde halen devam eden riskin ortadan kaldırılması için alışıla gelmiş yöntemlerin dışında bilimsel tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Talebimiz, yetkili kurumlarca onaylanırsa Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. Yaklaşık üç trilyona mal olacak bu proje, tahsis isteğimiz hızla kabul edilmesi halinde 2007 yılı mayıs ayında tamamlanması öngörülmektedir" dedi.

Selçuk Belediyesi'nin hazırladığı projeye göre, bölgeye hakim bir tepede standartlara uygun bir yangın havuzu yapılacak. Buraya 20 kilometre uzaklıktan su getirilecek. Jeneratör sistemi kurulacak. 14 kilometrelik asfalt boyunca, stratejik noktalara ve Meryemana Evi çevresine su irsaliye hatları çekilerek, her 500 metreye bir yangın vanası konulacak. Bu noktalarda fıskiye ile yağmurlama sistemleri kurulacak. Meryemana Evi ile Kuşadası asfaltı arasına yangın yolu açılacak, yangın vanaları konulacak ve irsaliye hattı yapılacak. Yanan bölge, diğer kurumlarla işbirliğiyle yangına daha dayanıklı türleri içeren ağaçlarla donatılacak.