Türk İnşaat Sektörü Katar'la Ortak İş Yapacak

Türkiye'de işbirliğinin yollarını arayan Katar heyeti ile inşaat sektöründe işbirliğine gidilmesi gündemde. Katar'da 120 milyar dolarlık bir pazar olduğu, 20-45 milyar dolarlık bir yatırımın orta vadede realize olacak durumda bulunduğu belirtildi. Bu çerçevede Türk inşaat sektörü ile Katarlı inşaat sektörü temsilcileri yakın bir zamanda biraraya gelecek. Sektör temsilcileri, Katar ve Türkiye'deki inşaat işleri potansiyelini karşılıklı değerlendirecek. Ayrıca Katar'la başka ülkelerde ortaklaşa iş yapmanın yolları da aranacak. Gelecek yıl muhtemelen nisan ayında Katar'da inşaat malzemelerine ilişkin bir fuar düzenlenecek ve fuara geniş katılımla gidilecek.

Katar Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamid bin Kasım bin Cebr El Tani'nin önceki gün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetle yaptığı görüşmeden, inşaat sektöründe ortak iş yapma fikri çıktı. Toplantıda Katar heyetinin 120 milyar dolarlık bir inşaat işi potansiyeli olduğunu anlattığı belirtildi. TOBB tarafı ise 62 ülkede faaliyet gösteren Türk müteahhitlerinin, 65 milyar dolarlık proje gerçekleştirdikleri ve dünya çapında büyük bir tecrübeye sahip olduğunu anlattı.

Ayrıca Türk müteahhitlerinin 2006 yılında Katar'da yapılacak olan Asya Olimpiyat Oyunları için inşa edilecek alt yapı tesislerinin yapımında hizmet vermek arzusunda olduğunu bildirdi. Yapılan görüşmede, Katarlılar'ın vize sorununa dikkat çektiği belirtildi. Katar'dan Türkiye'ye turizm amaçlı gelmek isteyenlerin olduğu, ancak vizenin ciddi bir problem olarak görüldüğü belirtildi. Katar heyetinin, "Vize sorunu çözülürse daha çok Katarlı Türkiye'ye gelir" mesajını verdiği bildirildi.