Selzedeler Kaderine Terk Edildi



Tekirdağ’ın Kumbağ beldesinde önceki gün meydana gelen selde 4 bin, Malkara ilçesinde ise 60 evin sular altında kaldığı belirtildi. Kumbağ Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, halkın çok mağdur durumda olduğunu belirterek, kendilerine Valilik ve Tekirdağ Belediyesi dışında hiçbir yerden yardım gelmediğini, Kızılay’ın bile halen beldeye yardım göndermediğini belirtti. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde, sele kapılan 8 yaşındaki Berna Çakar’ı arama çalışmalarına ise bugün yeniden başlanacak.

Kumbağ Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, beldenin önceki gün yaşanan sel felaketinde büyük zarar gördüğünü belirterek, “Beldemizde yaklaşık 4 bine yakın ev sular altında kaldı. Can kaybımız yok ama halkımızın maddi zararı çok fazla. Şimdiye kadar yiyecek yardımı yapıldı. Kızılay ise halen gelmedi. Sadece komşu kaymakamlık ile Tekirdağ Valiliği ve Tekirdağ Belediyesi’nden yardım geldi. Sel felaketinden dolayı halkımız çok mağdur durumda. Ne yol ne de altyapımız kaldı. Devletten yaralarımızın sarılması için yardım bekliyoruz.” dedi.

‘Askeri’?operasyon

Kumbağ beldesinde, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümünde tanklar bu kez selde mahsur kalanları kurtarmak için sokaklara çıktı. Kumbağ beldesinde önceki gün bastıran sağanak ve Ganiz Dağı’ndan gelen suların dereyi taşırması sonucu bölgede bulunan 3 tuğla fabrikasında tam bir can pazarı yaşandı. Fabrikada çalıştıkları sırada aniden bastıran sel sularından kaçmak için çatılara çıkan 310 işçi canlarını zor kurtardı. Tekirdağ Valiliği’nin isteği üzerine İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’ndan bölgeye gönderilen 6 helikopter, elektrik tellerinin yakından geçmesi nedeniyle uzun süre çatıda ölüm kalım savaşı veren işçilere müdahale edemedi. Ancak askeri helikopterler, sağlanan uzun halatların gelmesi ile selzedeleri çatılardan kurtarmaya başladı. Havanın kararmasından sonra uçuşlar durduruldu. Bu kez de Tekirdağ 8. Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı tanklar ve kariyerler selde mahsur kalanları kurtarmak için devreye girdi. Havanın kararmasından sonra askeri birlikler, Kumbağ’da yazlıklarda kalan öncelikle hasta ve yaşlıları tahliye etti. Bölgedeki ev ve yazlıklardan da yaklaşık 200 kişi kurtarıldı.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde de önceki gün etkili olan sağanak nedeniyle 60 evi su bastı. Sel, su ve kanalizasyon sisteminde büyük hasara yol açtı. Malkara Belediyesi Fen İşleri Müdürü Bülent Yavaş, sağanakla birlikte ilçenin 20 yerinde büyük kanalizasyon arızası oluştuğunu söyledi.

Küçük Berna bulunamadı

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde geçen hafta yaşanan sel felaketinde kaybolan Çakar ailesinin küçük kızı Berna’yı bulmak için yapılan çalışmalara bugün devam edilecek. Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Sualtı Grup Amirliği dalgıç polislerinin 10 kilometrelik dere yatağında aramalarını tamamladığı, bundan sonraki çalışmaların sivil savunma ekiplerince yürütüleceği açıklandı.

Gönen'de mezarlık tahrip oldu

Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Dereköy’ün tahrip olan mezarlığından sürüklenen 3 ceset, 7-8 kilometre uzaklıktaki pirinç tarlalarında bulundu. Dereköy Muhtar Vekili Hüseyin Özcan, sel nedeniyle köyde büyük çapta maddi hasar oluştuğunu, bazı evlerin ve köprünün yıkıldığını, köy mezarlığında da tahribat oluştuğunu anlattı.