'Sen Sosyal Konut Projelerine Önem Ver'



İnşaat malzemesi satıcıları, orta düzeyde inşaat yapan firmaların zor durumda bırakılmaması için, TOKİ’nin asıl amacı olan sosyal projelerde faaliyet göstermesi istedi. İnşaat Malzemesi Satıcıları ayrıca, TSE tarafından denetlenmeyen 230 ürünün de yarattığı haksız rekabetin önlenmesi için denetime tabi tutulması gerektiği vurgulandı.

1. İnşaat Malzemesi Satıcıları Zirvesi, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) organizasyonunda, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) katkılarıyla, Ankara’da gerçekleşti. Sektör sorunlarının ele alındığı zirvenin ardından sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, “TOKİ’nin orta düzeyde inşaat yapan firmaları zor durumda bırakmaması için, asıl amacı olan sosyal projelerde faaliyet göstermesi konusunda yetkili mercilere baskı oluşturulması gerektiği kaydedildi. TOKİ işini alan müteahhidin, bir takım işleri malzeme alımı ile birlikte taşerona devretmesi ve bu malzeme alımını gerçekleştiren taşeronların, malzemelerle ilgili ödemesini yapmaması durumunda, TOKİ’nin ve müteahhidin borcu kabul etmemesinin açtığı yaraların, sarılması için çalışmalar yapılması gerektiği belirtilen bildirgede, TOKİ ve diğer projelerde malzeme tedarikinin direkt fabrikalardan yapılmasının inşaat malzemesi satıcılarına darbe vururken üretici–bayi ilişkilerini de zedelediğine değinildi. Üreticinin tedarikçiye, tedarikçinin üreticiye ihtiyaç duyduğunun unutulmaması vurgulanan Bildirgede, “İki sektör paydaşının birlikteliğine verilen zarardan dolayı bu gibi çalışmalardan vazgeçilmelidir” denildi.

DENETLENMEYEN 230 ÜRÜN VAR

Farklı kalitedeki ürünlerin aynı standart belgesine sahip olmasının özellikle imalat sanayinde haksız rekabete yol açtığı belirtilen Bildirgede, “Ancak, daha iyi bir planlama ile mamullerin imalat aşamasında değil, sunulduğu pazardan temin edilerek teste tabi tutulması gerçekçi sonuçlar doğuracaktır. Bu konuda Ulusal Standart Kurumumuz TSE, uygulamalarını güncellemelidir. TSE tarafından denetlenmeyen 230 ürün, haksız rekabeti önlemek için denetime tabi tutulmalıdır” ifadesi kullanıldı. Bildirgede, dernekler, ticaret odaları bünyesinde, standardizasyon ve denetim kurulları oluşturması gerektiği kaydedildi. bizim olsun’ mantığını benimsenmeli. Dağıtım kanalları olarak ticaret anlayışımızda değişiklikler yapmalı, tüketicilerin zamanlarını en verimli şekilde kullanacakları yapılar oluşturmalı. Meslek liselerindeki öğrencilerin staj süreleri 2 hatta 3 yıla çıkartılmalıdır.”