“Seramik, Karodan Fazlasıdır”

Material Connexion İstanbul Yöneticisi Paolo Cancellato

Material Connexion perspektifinden genel olarak seramik endüstrisindeki son gelişmelerden kısaca bahsedebilir misiniz? Son yıllarda seramik alanında nerede daha çok inovasyon görebiliriz? Tasarımda mı, teknik alanlarda mı veya malzemelerde mi?

Seramik endüstrisi, uzun yıllar çok fazla inovasyonun ve yeni gelişen tekniklerin görülmediği geleneksel bir endüstri olageldi. Ancak son 10 yılda, teknolojinin gelişmesiyle ve artan rekabetle, bütün pazar farklı açılardan pek çok yenilik gördü. Material Connexion olarak seramik alanında dünya çapında en inovatif üreticileri araştırıp irtibata geçiyoruz ve böylece şirketlerin pek çok açıdan pazara nasıl yeni ürün ekleyemeye çalıştıklarını izleyebiliyoruz.

Tasarım açısından, seramik ürünlerin (özellikle de karoların) yüzeyleri, her türlü 3D şekli ve deseni modelleyebilen ve onları sınırsız renk ve bitirimler ile birleştiren sanatçı ve tasarımcılar için bir nevi oyun alanı haline geldi. Dijital baskı teknolojileri de bu endüstride çok büyük bir adım oldu, çünkü seramiğin bütün güzel özelliklerini, belirli alanlarda tercih edilen ahşap ya da metal gibi farklı malzemelerin görüntüsünde sunabilme olanağı sağladı.


33 Boyutlu seramik

Teknik açıdan bakıldığında, son yıllardaki en etkileyici inovasyonlardan biri hala kalite ve performanstan ödün vermeden önemli ölçüde ağırlık azaltarak (%60’dan daha fazla) çok büyük karolar (3x1 metreye kadar) üretmeye olanak sağlayan tekniktir. Daha yeni ürünlerden bahsetmek gerekirse, karoların daha dirençli, kendi kendini temizleyen ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı hastane ve okullar gibi çevreler için daha sağlıklı olmalarını sağlayan yenilikler ile nano kaplamaların kombinasyonlarını araştıran pek çok çalışma örnek gösterilebilir.

Sonuçta, malzemelerden bahsedilirken, sürdürülebilirlik hala daha bütün büyük inovasyonlar için anahtar kelime. Piyasada, karoları sırlamak için kullanılan ampuller ya da tüketici sonrası atıkları kullanan diğer malzemeler gibi çok yüksek performans sağlayabilecek (%90’a kadar geri dönüştürülmüş içerikten yapılmış) ürünler mevcut.

SeramikSeramik soğutucu sistem

MCI’da seramik alanında ne gibi malzemeler bulabiliriz?

Kütüphanemizde seramik ürünlere adanmış ayrı bir kategori bulunuyor, yani üyelerimizin bulabileceği bir sürü ilginç, inovatif ürün mevcut. Şunun altını çizmek isterim, bizim açımızdan seramik karodan fazlasıdır, pek çok farklı şekilde kullanılabilen ve çok özel nitelikleri ve uygulama alanları olan bir malzemedir. Yakın zamanda kütüphanemize, sadece birkaç litre musluk suyuyla, hiçbir ilave enerji kullanmadan, ortamı soğutan İsrail menşeyli modüler bir ürün ekledik. Odanın nemimi %40 ila %70 arasında dengeleyen ve kötü kokuları yok eden ya da duvar ve yer döşemelerinde eşsiz ışık efekti yaratan içine LED sistemi yerleştirilmiş karolar gibi daha pek çok ilginç ürün sayabilirim.

Şahsen son aylarda seramik kullanılarak yapılan ekleyerek üretim yöntemi (3D printing) alanındaki gelişmeleri çok merak ediyorum. Yıllardır bu yöntemler sadece dişçilik sektörüne adanmıştı, ancak şimdilerde yeni makinelerin sundukları seramik tozlarından, henüz çok küçük olsalar da, ürün üretebilme teknolojileri sayesinde, tasarımcıların ufku genişlemekte ve şekil açısından hiçbir sınırlama olmadan ürün üretebilmekteler. Bugün hala daha bu tarz teknolojileri endüstriyel karo üretimine uyarlamak mümkün değil, ama önümüzdeki 10 ile 20 yıl içinde bunun sanayi için büyük bir devrim olacağını düşünüyorum. 

LEDLED karo

MCI olarak Türk seramik sanayisi ile birlikte yapmak istediğiniz ne gibi gelecek planlarınız var?

Hali hazırda bazı Türk seramik firmalarıyla irtibat halindeyiz ve onlarla yeni projeleri değerlendiriyoruz. Bu sektör Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olduğundan ileride çok daha fazla projeler ve işler yapacağımızı düşünüyorum.

İlk adımımız, bazı yeni seramik uygulama örnekleri sunacağımız ve firmalara kendi inovasyonlarını tetiklemek için farklı malzemeler göstererek biraz ilham vermeye çalışacağımız, önümüzdeki UNICERA fuarına katılmak olacak.

Material Connexion bütün malzeme sanayilerinin merkezinde bulunuyor. Bu yüzden diğer yüzey malzemeleri üreticilerinin ne yaptığını çok iyi biliyoruz ve Türk seramik sanayisine oldukça farklı teknoloji transferleri sağlayabiliriz.

Türk Seramik Endüstrisi’nin daha da büyüdüğünü ve dünya çapında gayet rekabetçi olduğunu biliyoruz. Seramik alanında dünya çapındaki en önemli fuar organizasyonu hangisidir? Türk Seramik Endüstrisi için önemi nedir? Bu bağlamda UNICERA fuarını nasıl konumlandırabiliriz?

Ben, dünyada en büyük seramik üretim yerinden birinin (Modena yakınlarında) bulunduğu İtalya’dan geldim ve hala daha, sektör için en önemli fuar CERSAIE’dir. CERSAIE, yıllarca seramik şirketlerinin neredeyse rakipsiz olarak dünyadaki merkezi olmuştur ve dünyanın her köşesinden pek çok firma bu etkinliğe katılmıştır, çünkü kendilerini gösterebilme ve yeni müşteriler edinmeleri için en güzel yoldur. Fakat bugün, mevcut kriz ve İtalya’nın boğuştuğu bazı “yapısal” problemler nedeniyle İtalyan seramik endüstrisi çok kötü bir dönem içinde ve hatta CERSAIE fuarı da bazı sorunlarla boğuşuyor. Son yıllarda, birkaç gün önce biten ve İspanya’da düzenlenen CEVISAMA fuarı gerçekleşiyor. Fakat yine de İspanya’nın ve Avrupa piyasalarının durumu bu etkinliğin de çok iyi gitmesine izin vermiyor.

Öte yandan, Türk seramik firmalarının işleri gayet iyi gidiyor ve iç piyasa gittikçe büyüyor. Aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa, Orta Asya, Rusya ve Asya’yı kolayca birbirine bağlayan çok güzel bir konumu var. Bu nedenle, zaten geçmişte de önemli bir yeri olan UNICERA gibi bir organizasyon, gittikçe daha fazla stratejik oluyor, dünyanın her yerinden pek çok ziyaretçi ve katılımcıyı cezbediyor, yeni ürünler ve potansiyel müşterilerle buluşma imkanı sunuyor.

Bence UNICERA Türk piyasası için hayati bir rol oynayabilir ve birkaç yıl içinde bütün dünya genelindeki seramik endüstrisi için en önemli referans noktası olabilir.

Teşekkür ederiz.