Seranit 60 Milyon Avro Yatırım Yapıp İki Fabrika Kuruyor



Sinpaş Grubu iştiraklerinden Seranit Granit Seramik Sanayii, bu yıl iki yeni fabrika yatırımına imza atmaya hazırlanıyor. Üst gelir grubuna yönelik Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında 8.5 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olan Seranit, 10 milyon metrekare kapasiteli ikinci ve B grubu segmentine hitap edecek 15 milyon metrekare kapasiteli üçüncü fabrikası ile porselen ve seramik üretim kapasitesinde 33 milyon metrekareyi aşacak.

Seranit Genel Müdürü Hamdi Altunalan, 2008’in Seranit için çok olumlu bir yıl olduğunu, 2006’da yaptıkları yatırımları, geliştirdikleri ürünleri ve gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının meyvelerini topladıklarını, 2007’ye göre geçen yıl yüzde 30 büyüme sağladıklarını ve 114 milyon lira ciro elde ettiklerini bildirdi.

Altunalan, küresel finansal krize değinirken, seramik sektöründe üretimini durdurmayan birkaç firmadan biri olduklarını belirterek, 46 ülkede 83 satış noktaları bulunduğunu, ülke sayısını yıl sonuna kadar 70-75’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. 2007’de ihracata başladıklarını hatırlatan Altunalan, ihracatın geçen yıl cirolarının yüzde 30’unu oluşturduğunu, 2009 sonunda bu oranın yüzde 40’a çıkacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, “Hedefimiz, yüzde 60 ihracat, yüzde 40 iç pazardır. Bunu 2010’un sonuna doğru yakalamayı ümit ediyoruz” dedi.
Kuzey Avrupa, Arap yarımadası ve Körfez’e yönelik ciddi satışları olduğunu, Irak’a da önemli oranda sevkıyat yaptıklarını anlatan Altunalan, Türk Cumhuriyetler ve Doğu Bloku ülkelerindeki ihracat çalışmalarını tamamladıklarını, tespit ettikleri yeni ihracat pazarlarıyla ilgili çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

Avrupa’da bazı seramik fabrikalarının kapanmasının ve Çin’deki durgunluğun Seranit’e yaradığını ifade eden Altunalan, “Özellikle Avrupa’daki üreticilerin pazarından çok ciddi oranda pay aldık. Krizden dolayı ihracat yaptığımız ülkelere olan siparişler arttı” dedi. Altunalan, Türkiye’de 1000 bayi hedeflediklerini, bu kapsamda 81 il ve 974 ilçede yapılandırma çalışmalarına gidildiğini, 600’e yakın bayilik oluşturduklarını ve bu çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Üretimi artıracak

Hamdi Altunalan, 8.5 milyon metrekare kapasiteye sahip Bilecik’teki fabrikalarıyla söz konusu pazarların tamamına yetişmelerinin mümkün olmadığını, bir süre sonra Eskişehir bölgesinde Seranit’in ikinci fabrikasının temelini atacaklarını, üretim kapasitesi 10 milyon metrekare olacak ikinci fabrikanın da AA segmentine hitap edeceğini bildirdi. Şartlarına uyması halinde Türkiye pazarındaki bazı fabrikaları da Seranit bünyesine katmayı planladıklarını kaydeden Altunalan, şöyle devam etti:

“A ve B segmentine yönelik yapılandırmalarımız da olacak. Üçüncü fabrika yatırımımız B segmentinde olacak ve yurtiçinde fabrika satın almayla gerçekleşecek. Bu fabrika için bölge sınırlamamız yok. 15 milyon metrekare kapasiteli fabrika için görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni alacağımız fabrikayla birlikte 2009 yılı yatırım miktarımız 60 milyon avro olacak. Bunun yanında enerji tasarrufuna yönelik porselen karo iki ürün çıkartacağız. Şu anda bunların Ar-Ge çalışmaları devam ediyor.”

Türkiye’deki pazarda 360 milyon metrekarelik kapasite bulunduğunu söyleyen Altunalan, “Bunun sadece 120 milyon metrekaresi kullanılıyor. Geri  kalanı atıl” dedi.