Seranit 'Merdivenli Sokaklar Tasarım Yarışması'na Büyük İlgi



Seranit A.Ş'nin düzenlediği İstanbul’un merdivenli sokaklarının tasarım yarışması için başvurular tüm hızıyla devam ediyor. Duyurusu 25 Şubat tarihinde yapılan yarışmaya bugüne kadar 52 üniversiteden 270 öğrenci başvurdu. Başvurular 30 Nisan’a kadar devam edecek. Yarışma sonucunda her bir merdivenli sokak için birinci seçilen tasarıma 5.000 TL ödül verilecek. Birinci seçilen sekiz merdivenli sokak tasarımı arasından yeniden bir değerlendirme yapılarak, birinci seçilen tasarıma İtalya’nın önde gelen tasarım okulu Domus Academy’de 15 günlük yaz bursu, ikinci seçilen tasarıma 2010 Uluslararası İspanya Mimarlık Festivali ve üçüncü seçilen tasarıma 2010 Londra Bienali’ne katılım hakkı verilecek.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da bulunan üniversitelerde okuyan öğrencilerin yanısıra Kayseri Erciyes, Diyarbakır Dicle, Mardin Artuklu, Trabzon Karadeniz Teknik, Konya Selçuklu, Isparta Süleyman Demirel, Edirne Trakya, Bursa Uludağ ve Mersin üniversiteleri öğrencileri de yarışmaya yoğun ilgi gösterdi.

Öğrenciler, tasarımlarıyla İstanbul’un kentle özdeşleşen merdivenli sokaklarına yepyeni bir ruh kazandıracak. Seranit’in, genç tasarımcı adaylarıyla gerçekleştirdiği projeyle, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer, Ümraniye, Üsküdar ve Fatih belediyelerinde bulunan merdivenli sokaklar yenilenecek.

Projeyle ilgili detaylı bilgiye www.merdivenlisokaklar.com adresinden ulaşılabiliyor.

Seranit Genel Müdürü Hamdi Altunalan’ın gözünden ‘Merdivenli Sokaklar Projesi’

Tasarımlarımız ve ürünlerimizle mekânların estetik değerini yükseltmek üzere faaliyet gösteren porselen karo firması olmamız nedeniyle hem mekânlara hem de insanlara birçok açıdan yarar sağlayacak bir proje hayata geçirdik. 2010’un İstanbul Avrupa Kültür Başkenti yılı olmasından dolayı, Seranit olarak hayata geçireceğimiz proje ile bu kentin mekânlarına estetik dokunuşlar yapmayı hedefledik. 

7 tepeli şehir olarak anılan İstanbul, çoğunlukla tepelerden oluşan ve içinde çok fazla merdivenli sokak barındıran bir şehir. İstanbul’un merdivenli sokakları insanların çok yoğun olarak kullandığı alanlar olarak göze çarpıyor. Örneğin, yenileyeceğimiz sokaklardan biri olan Ümraniye Ziya Paşa Merdivenli Sokak, Armağan Evler Mahallesi ile bir ilköğretim okulunun ortasında bulunuyor. Bu merdivenli sokak, öğrenciler ile okul arasında bir geçit işlevi görüyor. Öğrenciler her gün bu merdivenli sokaktan okullarına gidip, evlerine dönüyor. Bu yüzden, Seranit olarak İstanbul’un bazı merdivenli sokaklarını, modern teknoloji kullanarak, özgün ve sanatsal tasarımlarla kentin ruhuna uygun biçimde yenilemek, yaşam kalitesine katkıda bulunmak istedik.



Proje çerçevesinde Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Beykoz, Sarıyer, Ümraniye, Üsküdar ve Fatih belediyeleri ile işbirliği yaparak, yenilenmeye ihtiyacı olan ve insanların sıkça kullandığı sekiz merdivenli sokak belirledik. Sokakların yeniden tasarlanması için de ulusal bir tasarım yarışması çerçevesinde, üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir planlama ve endüstriyel tasarım bölümünde okuyan öğrencileri seçtik. Yarışmamız için Büyükşehir Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile iş birliği yaptık ve Başkanlığını Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Rengin Ünver’in yaptığı yarışma jürisini oluşturduk. Yarışma jürisinde benimle birlikte, Prof. Kemal Çorapçıoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Doç. Dr. Sinan Mert Şener (İstanbul Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Feride Önal (Yıldız Teknik Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Müjdem Vural (Yıldız Teknik Üniversitesi), ve Boğaziçi İmar Müdürü Y. Mimar Yakup Demirhan (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) bulunuyor.
Öğrenciler İstanbul’un özel bir parçası olan merdivenli sokakları yeniden tasarlayacak. Yarışma 25 Şubat 2010 tarihinde başlayacak ve 15 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek. Sonuçların ilanı ve ödül töreninin hemen ardından dereceye giren tasarımlar, özel olarak geliştirdiğimiz “Merdiven basamağı” ürünü ile sekiz ilçede uygulanacak.

Yarışma sonucunda her bir merdivenli sokak için birinci seçilen tasarıma 5.000 TL ödül verilecek. Birinci seçilen sekiz merdivenli sokak tasarımı arasından yeniden bir değerlendirme yapılarak, birinci seçilen tasarıma İtalya’nın önde gelen tasarım okulu Domus Academy’de 15 günlük yaz bursu, ikinci seçilen tasarıma 2010 Uluslararası İspanya Mimarlık Festivali ve üçüncü seçilen tasarıma 2010 Londra Bienali’ne katılım hakkı verilecek.
Merdiven Basamağı ürünü yurt dışında yeni yeni kullanılmaya başlanan bir teknoloji. Bu ürünün diğerlerinden en önemli farkı, merdivenin üretildikten sonra bükülmesi, rıhta kadar tek parça gelmesi ve tek seferde monte edilebilmesidir. Ayrıca çok dayanıklı olması, kaygan olmaması, buz tutmaması ve çok sayıda renk seçeneği de diğer üstünlükleri arasında sayılabilir.

“Merdivenli Sokaklar” projemiz ile bu yıl önemli bir başlangıç yapıyoruz. Bu yıl, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle İstanbul’un çeşitli bölgelerinde bulunan merdivenli sokaklarını yenileme projemizle hem geleceğin profesyonelleri olan öğrencilerinin kentlilik bilincine katkıda bulunmak hem de İstanbul’un kent ile özdeşleşen merdivenli sokaklarına yepyeni bir ruh kazandırmayı amaçlıyoruz. 

Merdivenli Sokaklar projemiz ile geleceğin profesyonelleri olan üniversite öğrencilerini destekleyip, ödüllendirerek iki açıdan toplumsal yarar sağlamayı umuyoruz. “Seranit ile Merdivenli Sokaklar” projemizin toplumda beğeni ile karşılanacağına inanıyoruz.