Mare Nostrum, küreselleşmenin en dikkat çekici eğilimlerinden biri olan kitlesel turizmin yükselişi ve bunun suyun varlığıyla ilişkisiyle ilgilenmektedir. Özellikle, yakın ve uzak tarihte rekreasyon için en çok tercih edilen yerler haline gelen ılıman ve astropikal bölgelere sahip ülkelerin kıyı şeritlerine odaklanmaktadır. 19. yüzyıl İngiltere'sinden başlayarak kıyı turizmi, beraberinde geniş kültürel, çevresel, ekonomik ve politik koşullarıyla birlikte dünyaya yayılmıştır.
Bir zamanlar ressamlar ve şairler için cennet kabul edilen yer, entellektüellerin düşünceler içinde kaybolmak için kaçtıkları yer, mutlu azınlık için bir oyun bahçesi olan Akdeniz kıyı kesimlerinde konaklamak, bugün toplu turizm ile eş anlamlı hale geldi. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, kıyılarda sadece birkaç kilometre genişlikte ve yüzlerce kilometre uzunlukta şehirleşen bölgeler oluştu. Buraya kıyı ile hiçbir ekonomik bağı bulunmayan milyonlarca kişi geldi ve suya yakınlığa bağlı olarak yeni bir ekonomi oluşturdular.
Fenomenin kökleri Akdeniz'de, Roma İmparatorluğu'nun 'Mare Nostrum'unda başlıyor. Kıyı bölgelerinin turizm tarafından işgal edilmesi bugün dünya çapında bir fenomen. Gün geçtikçe uzun mesafe uçuşlar için daha ucuz olanaklar sunuluyor. Büyük miktarda yaşlı ve zengin insan son günlerini daha yumuşak iklimlerde geçirmek için bu kıyılarda toplanıyor ve torunlarından sadece birkaç saat uçuş mesafede oluyorlar. Uluslararası plaj kavramının gelişmesiyle bu torunlar da zaten düzenli olarak bu bölgelere yolculuklar yapıyorlar, İnternette buralarla ilgili bilgileri değiş tokuş ediyorlar. Aradaki çalışan meşgul nesil de, stresli hayatından vakit buldukça tüm hizmetlerin sağlandığı kıyı bölgelerindeki özerk alanlara ya da pahalı Robinson Crusoe sadeliğinde ancak tüm hizmetlerin hemen köşe başında olduğu yerlere gidiyor.
Bu gezginler, heyecan avcıları ve buralarda oturanlar- turistlerden ve onların ihtiyaçlarını karşılayan endüstrilerden oluşan bu büyük grup- yeni amaçlarla kıyılarda kolonileşen ve tüm kıyıları kapsayarak küresel denizleri kendi 'Mare Nostrum'larına çeviren 21. yüzyılın Romalıları. Bunlar mülk geliştiriciler, tur organize edenler, sigortacılar ve politikacılardan oluşan bir orduyu da peşlerinden sürüklüyor. Turizm, global ekonominin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olarak, bir çok fakir alanın da genişlemesine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda bu gelişme bu yerlerin özgün kültürlerini ve çevresel varlıklarını da tehdit ediyor, hatta belki de birçok yerde çoktan büyük zararlar vermiş durumda. Bugün soru tabi ki bu yerlerin sahip olduklarını hem koruyup hem de nasıl kullanabileceğimizdir.
'Mare Nostrum' uluslararası ve araştırmaya dayalı bir sergidir. Dünyanın çeşitli yerlerinden mimarlara ülkelerinin kıyı bölgelerindeki gelişimleri analiz etmeleri istendi. Sergide Avustralya, Belçika, Brezilya, Karayip, Hırvatistan, Fransa, İsrail, İtalya, Meksika, İskoçya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Tayvan, Türkiye ve Ukrayna'nın kıyıları için bulgular ve alternatif öneriler yer alacak.
derleyen: Bilge Ar