Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Sahipleri Açıklandı



24 Nisan 2002 tarihinde yaşamını yitiren bilim insanı Serhat Özyar‘ın anısını yaşatmak amacıyla, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Bilim ve Ütopya Kooperatifi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği (ODTÜ-ÖED) tarafından bu yıl 11.‘si düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Seçici Kurulu, çalışmalarını tamamladı.

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, bu yıl 'D-Boyutta Born-Infeld Kütleçekim Teorileri (Born-Infeld Gravity Theories in D-Dimensions)' başlıklı çalışması ile ODTÜ Fizik Bölümü‘nden Dr. Tahsin Çağrı Şişman‘a verildi. Seçici Kurul, ayrıca bu yıl beş doktora tezi sahibini ise 'Serhat Özyar Onur Ödülü'ne değer buldu. İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü‘nden Dr. Burcu Bekdeşer, 'Biyolojik Örneklerde Reaktif Oksijen Türleri Süpürme Etkinliği Ölçümü için Spektrofotometrik Yöntemler Geliştirilmesi'; Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü‘nden Dr. Didem Gözüpek, 'Merkezi Bilişsel Radyo Ağları için bir Çizelgeleme Modeli'; Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü‘nden Dr. Nalan Oya San, 'Aerobik Bakterilerin Nikel Alaşımlarının Korozyonuna Etkisinin Araştırılması'; ODTÜ Anorganik Kimya Bölümü‘nden Dr. Fatih Şen, 'Doğrudan Metanol Yakıt Pilleri için Yeni Karbon Destekli Pt ve Pt+İkinci Metal Nanoparçacıklı Katalizörlerin Hazırlanması ve Analizleri'; Anadolu Üniversitesi Seramik Mühendisliği Bölümü‘nden Dr. Hilmi Yurdakul, 'Geçirimli Elektron Mikroskopi (TEM) Teknikleri ile SiAlON Esaslı Malzemelerin Atomik Ölçekte Karakterizasyonu' başlıklı çalışmaları ile 'Serhat Özyar Onur Ödülü'ne değer bulundular.

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, 'ülkemizde bilimsel araştırmanın kurumsallaştırılması ve bilim gücümüzün inşası için, üniversitelerimizdeki doktora programlarının desteklenmesi ve ülkemizin bilim gündemiyle ilişkilendirilmesi' amacını taşıyor. Doktorasını Türkiye‘de bir üniversitede tamamlamış, bu çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlardan birinin çözümüne katkıda bulunmuş genç araştırmacılara verilen ödül için herhangi bir alan kısıtlaması bulunmuyor.

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü‘nü ilk olarak 2003 yılında Meltem Turhan Yöndem ve Emrah Çakçak, 2004 yılında İlkay Bakırtaş ve Ceyhun Karpuz, 2005‘de Tarık Eren ve Emel Özel, 2006 yılında Zeynep Akalın Acar, Nadir Toprak ve Cüneyt Berkdemir, 2007‘de ise Hasan Oğul ve Umut Orguner, 2008‘de Şirin Gülcen Eren, 2009‘da Mustafa Tamer Ayvaz, 2010‘da Özgür Ergül, 2011 Önder Metin‘e geçtiğimiz yıl ise Emine Pınar Karabulut, Serdar Sezer ve Hüseyin Çankaya doktora çalışmaları ile almışlardı.

Serhat Özyar kimdir?

24 Nisan 2002 tarihinde yitirdiğimiz Dr. Serhat Özyar, bilimin ülke yaşamında maddi bir güç haline getirilmesine kendini adamış genç bir bilim insanıydı. Doktorasını ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü‘nde tamamlamış olan Serhat Özyar, yaşamını yitirdiğinde aynı bölümde öğretim üyeliği yapmaktaydı. Etkin bir araştırıcı ve özenli bir öğretmendi. Bilimsel çalışmayı yalnızca uzmanları ilgilendiren teknik bir uğraştan ibaret görmeyen, bilimsel yaklaşımın düşünsel yaşamın tüm alanlarına egemen kılınmasının gereğine ve önemine inanmış bir aydınlanmacıydı. Özyar, bilimi tüm yönleriyle ülke hizmetinde olmasını hedefleyen bütünsel bakış açısını hiçbir zaman terk etmedi.