Sermayeye İmar İzni Var Mahalleliye Kefil Bile Yok



İstanbul Sütlüce’de yaklaşık 2 aydır devam eden Hilton Garden Inn Haliç Oteli’nin inşaatı, mahalle halkını huzursuz etmeye devam ediyor. Otel inşaatı nedeniyle evleri büyük hasar gören ve BirGün’ü arayan bazı Örnektepeliler; firmanın, ‘Kira kontratınızı yapın, biz parasını her ay size öderiz’ şeklindeki sözlü teminatını yeterli bulmuyor.

Hasar tespit çalışmalarının çok ağır gittiğinden şikâyet eden mahalleli, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ‘ilgisizliğine’ de sitem ediyor. Mahallelinin toplantısından bilgiler aktaran esnaf Ramazan Özaydın, “İnsanlar ‘Firmayı dava edersek kiramızı da ödemezler’ diyor” dedi. Özaydın, “Ahmet Misbah Demircan’dan randevu alamıyoruz. Kendisinin yardımcısı yok mu bizi bekletiyorlar? Taşeron firma, ‘Kontrat yapın, fotokopisini getirin, bizden her ay kiranızı alın’ diyor. Bir yıllığına kira kontratı yapıp bir ay sonra Fermak İnşaatı yerinde bulamazsak ne olacak? 3 çocuk babasıyım, 40 yaşından sonra dairem oldu, beni kiraya çıkarttılar. Artık gazetelere manşet olmayı değil soruna çare bulunmasını istiyoruz. Belirsizlikten bıktık. Pankart hazırlatıp çatıya çıkmamı mı bekliyorlar?” diye konuştu.

‘ÖNCE YAPIP SONRA YIKMALARI MANİDAR’

Ana firma Amplio Yatırım A.Ş’den yetkililer bize ‘Size kefillik vermiyoruz’ dedi. Ben de kendilerine ‘Sizden kira talep etmiyorum, mahkemede görüşeceğiz’ dedim” şeklinde konuşan esnaf Özaydın, “Amplıo’nun taşeronu olan Fermak İnşaat kira için bir yıllığına bize kefil olsun. Örnektepe’den gitmeyeceğiz. 75 hane mağdur. Hiç kimse art niyetli düşünmüyor. Çileden çıkmamızı mı bekliyorlar?” dedi.

Öte yandan; Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ise “Daha önce otel inşaatı yapılan alanda KİPTAŞ’ın siteler yaptırdığı ve zemin problemine dair teknik rapor hazırlattığını” doğruladı. Yapıcı, “Buranın zeminiyle ilgili ispat için KİPTAŞ’IN hazırlattığı bu raporlara ulaşmamız lazım. ‘Depremden hasar gördü’ gerekçesiyle bu binaları yıkmışlar. Bu kadar masraf yapıp yıkmaları manidar” dedi.

İki yıldır Örnektepe Mahallesi’nde ikamet eden inşaat mühendisi Taşkın Akman ise “Biz bir iki gün içinde apartman ya da mahalle olarak mahkemeye başvuracağız ama insanların ekonomik durumu belli. Kalacak yeri olan biraz daha cesaretli davranıyor, olmayanlar çekiniyor” dedi. Akman, “Dava açtığımızda firma, uygulamalarını bilirkişiyle paylaşacak. Belediye, uzaktan gözle tespit yapıyor, teknik bir şey söylemiyor. Hukuksal süreçte üniversitelerin zemin mekaniği kürsülerinden bilirkişi tayin edileceğini umuyorum” dedi.

‘HASSAS BÖLGEYE İMAR VERDİLER’

Mühendis Taşkın Akman, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden 2006’da çıkartılan dokuz kat aşağı üç kat yukarı olmak üzere ‘çok ayrıcalıklı’ bir imar planından” bahsederek, “İBB’nin Afet İşleri Müdürlüğü’nün verdiği ‘jeolojik ve jeoteknik etüt yapılmalı’ çekincesinin ve ‘ayrıntılı etüt isteği’nin dikkate alınmadığını” da belirtti. “Haliç’in toprak işleri bakımından çok hassas bir bölge olduğu biliniyor. Buna rağmen oraya kocaman bir kütleyi oturtturacak imar verdiler” dedi. Akman şöyle devam etti: “Alman sermayeli bir firma geliyor para yatırıyor; arazi satın alıyor ve inşaat kurallarına göre çalışıyor. Yaptıklarında bir şey yok. İnşaatta ise kurgu baştan yanlış, uygulamada sıkıntı var. Yokuşun dibindeki topuğu eşeliyorlar, üçgen prizmanın en alt köşesini traşladıkları vakit arazi hareket ediyor. İçeriye çelik teller ve ankraj çivileri çakıyorlar. Sonra ona yük yüklüyorlar, bu güvenlik için tedbirdir ama zemini de örseliyor.”

Bölge zemin açısından çok sorunlu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı: Orada yapılan çok ayrıcalıklı bir imar planı. İnşaat alanındaki Karaağaç Tekkesi nedeniyle Bektaşiler 2007’de orada ayağa kalkmıştı. İBB’nin Deprem Zemin Araştırma Müdürlüğü de uyarmıştı. Haliç sırtları ciddi sorunlu bir yer. Biz imar hakları ve oradaki doku açısından endişeliydik. Belediyenin tespitlerine göre yapılan çalışmalarda zemin suyu boşalmış ve kaymalar olmuş. Bunun bedeli ne olacak, kim burayı nasıl tespit edecek belli değil. İnsanlar müteahhit firmayla belediyenin sözlerine kalmışlar. Burası 2006’da özel proje alanı ilan edilmiş ve proje ne yazık ki Anıtlar Kurulu’ndan da geçmiş.

Mahalleli sokakta kalmaktan korkuyor

Ekrem Alıcı: İki ay önce öğle saatlerinde birden ev şiddetle sallanmaya başladı. Deprem oluyor sandık. Bize, ‘Temel atılıyor, olur öyle şeyler’ dediler. Başkan ve heyeti şov yaparcasına geldi. ‘Durum kontrol altında. Otel bir yapılsın göreceksiniz mahallenin değeri artacak. Evler yıkılıp yapılana kadar sizleri kiraya yerleştireceğiz sonra geri döneceksiniz’ dedi.

Filiz Özçelik: Belediye Başkanı bir kere geldi, ‘Ne olacak bizim halimiz’ dedim.  Utanmadan, ‘Fena mı oldu? Bakın burada bir otel olacak, çalışabileceksiniz’ dedi. Evlerimizi tahliye etmemizi istiyor, ‘Sizi buraya tekrar yerleştireceğim’ diyor. Ortada bir sözleşme yok. Bir daha ona oy vermem, kendimi şu inşaat çukuruna atarım daha iyi”

Murat Yıldız: İki-üç yıl önce otelin yapıldığı yerde KİPTAŞ 80 dairelik 4 site inşası yapılıyordu. Ne hikmetse inşaat bitmeden siteler yıkıldı ve bizden habersiz yerine Hilton Garden Inn inşasına başlandı. Yarın öbür gün bir aydır verdikleri kirayı keserlerse sokakta kalacağız.