"Sert Rekabet Fiyatlara ve Kaliteye Yansıyor"



1960'larda İtalya'da bir üniversite öğrencisinin tez projesiyle ortaya çıkan bir malzeme olan sandviç panelin bugün özellikle sanayi yapılarında, avm'lerde, spor salonlarında tercih edilen bir yapı kabuğu haline geldiğini söyleyen Assan Panel Genel Müdürü Ethem Pişkin; kompozit yapısıyla öne çıkan ürünün ısı, ses, su yalıtımı sunduğunu ve son yıllarda yangın dayanımının da önemli hale geldiğini kaydetti. 38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul'da Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Tolga Türkanık'ın sorularını yanıtlayan Ethem Pişkin, "Sandviç panel üretimi bir bacasız sanayi; dışarıya bir karbon emisyonu vermiyoruz. Atığı çok azdır; siparişle üretim yaptığınız için istenilen ölçülerde, istenilen sayıda ürün çıkarıyorsunuz. Sürdürülebilirlik asıl son kullanıcı aşamasında kendini gösteriyor; çünkü bu bir yalıtım malzemesi ve burada istenilen bir enerji verimliliği, tasarrufu. Sandviç panel, konstrüksiyon üzerinde kaplaması olduktan sonra çok az bakım istiyor" dedi.

Ürünün tüketicilere doğru anlatılmasının öneminin altını çizen Pişkin, yaşanan sert rekabetin sektöre yansımaları içinse şunları söyledi:

"üreticiler olarak malzemeyi sanayiciye doğru anlatmak zorundayız. Malzemeden beklenen belli yükleri taşıması ve ısı, su vs yalıtımı yapması. Fakat rekabet o kadar sert ki, bu da fiyatlara ve kaliteye yansıyor. Bizim yöneticiler olarak burada yapmamız gereken, AB'den alınan mevzuatlarla tanımlanan gerekliliklerin uygulanması, ihtiyaç sahiplerine doğru anlatılması. Bu noktada devlet tarafına düşen sorumluluk da bunların takibi".