“Sesler, Geceyle Büyüyenler”



11 Ocak - 12 Mart 2005
Küratör
Necmi Sönmez

Borusan Sanat Galerisi, 11 Ocak - 12 Mart 2005 tarihleri arasında "Goethe Institut İstanbul"un katkıları ile yeni bir sergiye evsahipliği yapıyor. Serginin küratörlüğünü Almanya'nın Essen kentinde bulunan "Museum Folkwang"ın çağdaş sanat bölümünden sorumlu Necmi Sönmez yapıyor. "Sesler, Geceyle Büyüyenler" isimli sergiye İzmir'den Ramazan Bayrakoğlu, Amsterdam'dan Helmut Dick ve Bülent Evren, Frankfurt'dan Özlem Günyol ve Berlin'den Marcus Keibel katılıyor.

2000'li yıllardan itibaren uluslararası güncel sanat etkinlikleri belli başlıklar, konular ve temalar etrafında toplanılmaya çalışılıyor olsa da, sanatçıların yapıtlarını yerleştirme, üç-boyutlu-duvar-çalışması, interaktiv video gibi nitelendirmelerin halen yetersiz kaldığı görülüyor.. Genç sanatçıların ortak paydalar altında toplanabilecek stratejiler geliştirmekten çok, belli seslerin, oluşumların peşinde koştukları, kesin kavramlara ve akımlara bağlanmadan "açık uçlu" projeler peşinde ilerledikleri uzun zamandan beri dikkati çekiyordu.

Metropollerin zorlu güncel yaşam koşulları karşısında bireylerin geliştirmeye mecbur oldukları kalın kabuğu tanımlamak için sosyal, politik oluşumları (kara) mizahın ve ironinin sınırlarını aşarak büyüteç altına alan genç sanatçıların geliştirmiş oldukları çalışmaları, öncelikle yeni bir "gerçeklik arayışı" paydasında toplamak mümkün.

Çalışmalarında farklı yorumların peşinde ilerleyen sanatçılar bu sergide, özellikle İstanbul kentinin dinamiklerine göndermeler yapan yeni işler oluşturuyorlar. İlk bakışta kavranmaktan çok, anlamını sonradan izleyicinin belleğinde kuran çalışmalardan oluşan bu serginin göndermede bulunduğu temel nokta, genç sanatçıların kendi seslerini "bulma" ya da "yitirme" aşamasında nasıl bir strateji izlediklerini, düşüncelerini nasıl dönüştürdüklerini sorguluyor olması..

Sergi nedeni ile "Goethe Institut Istanbul" ile ortaklaşa düzenlenecek olan sempozyumda özellikle halka açık mekanlarda geliştirilen sanat projelerinde son yıllarda gündeme gelen eğilimlerin Türkiye ve Federal Almanya'daki örnekleri tartışılacak.




11 Ocak 2005, Saat 11.00-16.00 arasında Goethe Institut "Teutonia" Galip Dede Cad. 85, Tünel-İstanbul'da İngilizce olarak gerçekleşecek olan Sergi Sempozyumu' nun konusu "Türkiye ve Almanya'da Halka Açık Mekanlarda Gerçekleştirilen Sanat Projelerindeki Yeni Açılımlar". Sempozyumda konuşacak katılımcılar ise Prof. Dr. Jale Erzen, Dr. Hans Günter Golinski, Vasıf Kortun, Harald Kunde ve Necmi Sönmez.