Setblok: Yalıtımlı Duvar Blokları



Yapı sektöründe yalıtım artık vazgeçilmez bir unsur. Enerji verimliliği bilinciyle başlayan çevre ve yalıtım zorunluluğu binalarda mantolama sistemini yaygınlaştırdı ancak mantolama yaklaşık 5-10 yılda bir tamir ve yenileme gerektiren bir sistem. Bu da enerji tasarrufu yaparak çevreyi korurken bir yandan da zamanla oluşacak mantolama çöplükleri ve tekrarlanan maliyetler demek oluyor.
Dünyada ilk kez bir Türk tarafından geliştirilen Setblok ise doğrudan bina yapılırken kullanılan yüksek yalıtımlı bir duvar yapı elemanı olarak ayrıca mantolama yapılması gerekliliğini ortadan kaldırıyor.

Dayanıklı, çevreci, sağlıklı ve ekonomik bu yeni ürün, yüzde yüz geri dönüşümlü oluşu, doğal hammaddelerden üretilmesi ve yapısında radyoaktif ve toksik maddeler kullanılmamasıyla hem doğa ve çevre dostu hem de insan sağlığına saygılı.

Buluş Sahibi Fikret Dönmez, Patent Sahibi Firma Setblok A.Ş.
Volkanik bir kaya türü olan pomza taşıyla çimento ve polistren köpüğünü (EPS) birleştiren yüksek yalıtım özellikli bir duvar yapı elemanı fikrini 2000 yılında bulan ad Fikret Dönmez.

Uzun yıllardır yaklaşık 40 ülkede patentleme süreci devam eden Setblok ürünleri bu yıl Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’nin de bağlı olduğu Avrasya Patent Ofisi’nden de Patent belgesini almaya hak kazanmıştır.
Pazar penatrasyonu giderek artan Setblok, lisanslı üretici firması ATS A.Ş. yurtiçi pazarın yanısıra bu yıl Libya, Irak ve Rusya ülkelerine ihracat yapmak üzere bu ülkelerde bayi çalışması başlatmıştır. ilk ihracatını da Libya ülkesne yapmıştır. Bunun yanısıra Patent sahibi firma SETBLOK A.Ş. bu ülkelerde lisans vermek üzere görüşmeler yapmaktadır.

Setblok Üretim Tesisi ATS, Adapazarı’nda Kurulu
İnşaat sektöründe yeni bir soluk yaratan yeni yalıtımlı duvar blokları şimdi Setblok markası altında üretiliyor. Üretim lisansı için yeni yatırımcıların patent sahibi firma Setblok’la lisans anlaşması yapmaları mümkün. Halihazırda lisanslı olarak üretim yapan firma ise ATS. 1994 yılından bu yana gayrimenkul, makine ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren ATS A.Ş., 2013 yılının başında yaptığı yatırımla Adapazarı’nın Arifiye İlçesi’nde yaklaşık 14 bin metrekarelik alanda kurulu tesisinin 4 bin metrekarelik kapalı bölümünde üretime başlıyor.
Altyapısı ve makine parkı bir milyon metrekare setblok üretim kapasitesine sahip tesisin ilk aşamada bu yıl üçte birlik bölümü faaliyette olacak. Taleple birlikte üretim artacak.

Lojistik maliyetleri optimuma indirme hedefiyle İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa, Eskişehir, Bolu gibi pazarın yoğun olduğu bölgelere olan eşit uzaklıktaki Adapazarı bölgesi tercih edildi. ATS A.Ş., hâlâ hukuki süreci devam eden Eskişehir’deki öteki üretici firmayla anlaşmaya varılamaması halinde Eskişehir’de de üretim yapmaya da talip.