Seyfioğlu Tabyası Restore Edilmeyi Bekliyor!



Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, kentin önemli tarihi miraslarından, 1877 yılında inşa edilen Seyfioğlu Tabyası'nın çevresini tel örgüyle çevirip, özel güvenlikle koruyacaklarını belirterek, "Tabyayı, önümüzdeki dönemde restore ederek, uzun vadeli ilimize ve ülkemize kazandırmak istiyoruz" dedi. Aykaç, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Hacızekeriya Mahallesi Yeni Bağlık mevkisindeki Seyfioğlu Tabyası'nın 49 yıllığına üniversiteye tahsis edildiğini hatırlattı.

"Tabya turizme kazandırılmalı"

Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer, Seyfioğlu Tabyası'nın, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra savunma amaçlı yapıldığını ve Balkan Savaşları'nda kullanıldığını anlattı. Seyfioğlu Tabyası'nın her türlü doğa koşuluna rağmen dimdik ayakta durmaya çalıştığını, ancak son yıllarda doğa koşullarından etkilendiğini ve vatandaşlar tarafından tahrip edilmeye başlandığını kaydeden Kantürer, tabyanın korunarak Kırklareli turizmine kazandırılmasının önemine işaret etti.

Kantürer, "Tabya, Kırklareli'nin en temiz havasının olduğu yerde bulunuyor. Tabya için bir dönem Kırklareli Belediyesi'nin projesi vardı. Ancak bu hayata geçirilemedi. Türkiye'de bu tür tabya bulmak çok zor. Özgün bir yapısı var. Diğer tabyalara benzemiyor. Etrafındaki hendek suyla dolu. Çok güzel bir dinlenme merkezi olabilir. Seyfioğlu Tabyası, Kırklareli'nin en büyük kültür varlığı. Tabyanın kullanım hakkı şu anda Kırklareli Üniversitesi'nde. Kırklareli Üniversitesi'nin tabyayı acilen koruma altına alması gerekiyor" diye konuştu.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem, Seyfioğlu Tabyası'nın, Kırklareli'nin en önemli kültür mirasları arasında yer aldığına işaret etti. Tabyanın yıllarca sahipsiz bırakılmasına üzüldüklerini belirten Çiğdem, üniversitenin tabyaya sahip çıkmasının teselli verici olduğunu söyledi.