Seyrantepe için Çanlar Çalıyor



Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) en büyük gelir paylaşımı projelerinden biri olan Seyrantepe Spor Kompleksi Projesinde, inşaatta yaşanan gecikmeler nedeniyle ihalenin iptal süreci başlatıldı. TOKİ; inşaatta yaşanan gecikmeler nedeniyle, ihaleyi üstlenen firmaya, bugün ihtar çekti.

TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şantiyenin 1 aydır durduğunu belirterek, "İşin bir an önce bitmesini istiyoruz. Daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Biz firmaya, kredi ve finansman konusunda her türlü kolaylığı sağladık ve süre uzatımı da verdik. Artık daha fazla gecikmeyi göze alamayız" dedi.

Bunun çekilen ikinci ihtar olduğunu belirten Tıraş, buna göre firmanın 1 ay içinde yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
Firmanın vereceği yanıtın uygun bulunmaması halinde TOKİ’nin ihaleyi iptal edebileceğini anlatan Tıraş, şu bilgiyi verdi: 

"Genellikle iş yapılırken müteahhit değiştirmek istemeyiz. Ancak iş yapılamadığına göre ihaleyi iptal etmek durumunda kalabiliriz. Biz şimdiye kadar kefalet dahil firmaya bir sürü kolaylık sağladık. Ama garantörlük istedi. Bunu veremeyiz. Eğer yapacaksa yapsın, yapamazsa kenara çekilsin. Bu durumda, davet usulü ile yeni ihale yaparız. Böylece gecikme fazla olmaz, ama bu yıla yetişmez. Öncelik bu işi piyasaya yaptırmaktır. Eğer talipli çıkmazsa, gelir kaynaklarımızı da gözeterek TOKİ olarak bu projeyi, oturur biz bitiririz."

Tıraş, ihaleye şaibe karışmaması için basında yer alan haberler nedeniyle Ağaoğlu şirketinin ihaleye katılmasının uygun olmayacağına işaret etti.

TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi İnşaatının 25 Ekim 2007 tarihinde yer teslimi gerçekleştirilmiş, iş bitim tarihi olarak da 13 Ekim 2009 tarihi belirlenmişti. Projenin gerçekleştirilmesinde yaşanan gecikme nedeniyle, yüklenici firma, geçen yıl Haziran ayında da uyarılmıştı.

Eren Talu Mimarlık Turizm Taşımacılık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortak girişimi 777 milyon 777 bin 777 YTL gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 YTL gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de pazarlıklar sonucu kabul edilmişti.

Verilen bilgiye göre, Seyrantepe Projesinde, Ali Sami Yen ile birlikte inşaat açısından yüzde 25 düzeyinde. Sadece Seyrantepe stadı açısından ise kaba inşaatın yüzde 75’i tamamlanmış durumda.