Seyrantepe İhalesine 3 Teklif Geldi



Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesine 6 firma katıldı, katılımcılardan 3'ü ihaleden çekildi. Aşçıoğlu, AFA ve Özkar ihalede teklif sunan firmalar oldu. Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı. Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu GAMA İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı İdare payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi.

AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş'nin teklifi, İdare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu.

Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş, Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş İş Ortaklığı da İdare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, toplam satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 olarak teklif verdi.

Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi ve Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret AŞ ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş ihaleye katıldı, ancak teşekkür ederek ihaleden çekildiler.

Öte yandan Komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade eden Karabel, değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını bildirdi.

AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş Murahhas Azası üyesi Gül Coşkun da gazetecilerin soruları üzerine ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini anımsatan Coşkun, gazetecilerin "Bu kez neden teklif verdiniz" sorusuna da "Bazı şeyler daha anlaşılır" karşılığını verdi.
 
İhale süreci

TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi'nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilmişti.

Seyrantepe spor kompleksi projesi için 27 Temmuz'da yapılan ihale de gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edildi. İhalede tek teklifte bulunan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam geliri ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi önermişti.

TOKİ, bugünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl Haziran ayında firmaya devredilecek.

Önceki şartnamede, Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için verilecek olan 540 günlük sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanın yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.