Seyrantepe'ye Tek Teklif Siyah Kalem'den Geldi



AKP döneminde yıldızı parlayan, TOKİ’nin en çok iş verdiği ilk 5 müteahhitten biri olan Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat Şirketi, Seyrantepe Stadı için yapılan dünkü ihalede tek teklif veren grup oldu. Aşçıoğlu teşekkür edip ihaleden çekilirken, Siyah Kalem’in 64.7 milyon TL arsa bedeli ödemeyi ve Mecidiyeköy’deki projede satış gelirinin 543.6 milyon TL’yi geçmesi halinde TOKİ’ye yüzde 2 satış gelir payı vermeyi taahhüt eden önerisi incelemeye alındı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Seyrantepe Spor Kompleksi ihalesi için tek firma teklif verdi. Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti.

TOKİ’nin Bilkent’te bulunan merkezinde dün düzenlenen ihale için 6 firmanın ihale evrakı aldığı belirtildi. Ancak ihaleye sadece 2 firma katıldı. Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen stadının hemen yanındaki Likör Fabrikası arazisini alan Aşçıoğlu İnşaat’ın bu ihalede söz sahibi olması beklenirken Aşçıoğlu İnşaat fiyat teklifi vermedi ve sadece teşekkür mektubu sundu. Evrak alan firmalar arasında ise Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey Limited, Omak Limited Şirketi Ortak Girişimi bulunuyordu.

Tek teklif incelenecek

TOKİ İhale ve Kabul Daire Başkanı Muhsin Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre, ihale için tek teklif Siyah Kalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi’nden geldi. Şirket, 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatını tamamlayarak, arsa bedeli karşılığı bedelsiz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devretmeyi ve 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam gelir ödemeyi taahhüt etti. Şirket, ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda toplam satış bedelinin yüzde 2’si oranında idare payı oranı karşılığı ilave olarak ödeme taahhüdünde bulundu.

Yeni teklif Eren Talu’nun teklifinin çok altında kaldı

Eren Talu, 234 milyon TL arsa bedeli ve 777 milyon liranın üzerindeki satış gelirinden de TOKİ’ye yüzde 7’lik gelir paylaşım bedeli önerisi yapmıştı.

Seyrantepe’de kurulacak stadyum için yapılan ilk ihalede Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu’nun kabul edilen teklifi TOKİ’ye öncelikle 234 milyon 567 bin 890 TL net gelir payı ödemeyi taahhüt ediyordu. Ayrıca Mecidiyeköy’deki araziye yapılacak projeden elde edilecek satış hasılatının 777.7 milyon TL’yi geçmesi halinde de geçen kısımdan yüzde 7 idare payı vermeyi içeriyordu.

Dün yapılan tek katılımlı ihalede ise Siyah Kalem, arsa bedeli olarak 64.8 milyon TL ödemeyi taahhüt etti. Bunun yanı sıra Mecidiyeköy’deki projeden elde edilecek gelir şayet 543 milyon TL’yi geçerse geçen kısmın yüzde 2’sini TOKİ’ye idare payı olarak verebileceğini söyledi.

Siyah Kalem tarafından TOKİ’ye arsa bedeli olarak ödenmesi taahhüt edilen 64.8 milyon TL’lik tutar, büyük bir ihtimalle Eren Talu’ya, bugüne kadar inşaatı getirdiği noktadaki zararının tanzimi için kullanılacak.

Eren Talu, söz konusu inşaatta gelinen noktayı yüzde 50’ler olarak ifade etmişti. TOKİ’nin yaptığı incelemede ise şu an inşaatın yüzde 24’lük kısmının tamamlanmış olduğu sonucu ortaya çıktı. Siyah Kalem’in ödemeyi taahhüt ettiği 64.8 milyon TL, Eren Talu’nun ilk etapta arsa payı olarak TOKİ’ye sunduğu 234 milyon TL’lik teklifin yüzde 27’sine denk geliyor.

Yani şayet Siyah Kalem’in teklifi kabul edilirse, TOKİ arsa payı olarak herhangi bir bedel alamayacak. Sadece Mecidiyeköy’deki proje satışından elde edilecek gelir 543 milyon TL’yi geçerse o satıştan alacağı yüzde 2’lik payla yetinecek. Bu durumu değerlendiren inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri "Eren Talu’nun teklifi son ihaleye gelen tekliften çok daha iyi şartlar içeriyordu. Bu şartlarda yeni gelen teklifin kabul edilmesi doğru olmaz. TOKİ çok daha iyi teklifler alabilirdi" değerlendirmesini yaptılar. Mecidiyeköy’de yıkılacak stadın yerine toplam 34 bin 640 metrekarelik bir inşaat alanı ortaya çıkacak.

Siyah Kalem TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en çok iş verdiği müteahhit

Seyrantepe Stadyumu ve Mecidiyeköy projesi için tek teklifin sahibi olan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Limited Şirketi, Toplu Konut İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en çok iş verdiği müteahhitler arasında dikkati çekiyor. 1977 yılında kurulan Siyah Kalem’in ilk kurucu ortakları Ziyaeddin Kılıç, Mehmet Nazif Güler, Cemalettin Ulueren ve Mehmet Tamgüney olarak görünüyor. Ancak bu kurucu ortaklar hisselerini 1999 yılında satarak şirketten tamamen ayrılıyorlar. Özellikle Mehmet Tamgüney’in Necmettin Erbakan’a yakın işadamlarından biri olduğu dikkati çekiyor. Bu ekipten işi devralan yeni ortaklar ise Ayşe Özdemir, Cengiz Özdemir ve Güngör Tortop. 2 milyon 250 bin TL sermayeli şirkette Tortop’un hissesi yüzde 50’nin üzerinde. Şirketin merkezinin Kısıklı Üsküdar olması dikkati çekerken, yeni ortaklarla ilgili çok fazla bilgi olmaması, ortaklarının inşaat sektöründe dahi çok fazla tanınmaması bir diğer dikkat çeken özellik.

Ancak şirket sessiz ve derinden giderek özellikle TOKİ’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en çok iş verdiği müteahhitler arasında öne çıkıyor. Şirketin daha önce bitirdiği ve halen devam eden projelerinde ağırlık bu iki kurumdan geliyor. Şirketin ayrıca Hartum’da yaptığı bir köprü inşaatı dikkati çekerken, Pakistan’da ise 155 milyon dolar bedelle 84 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santral inşaatı projesini yürüttüğü görülüyor.