‘Seyyar Satıcı Sorunu Zabıtayı Aşıyor’



Çankaya Belediyesi Zabıta Müdür Yardımcısı Tekin Çalışkan, Ankara’nın merkezi bölgeleri olan Karanfil ve Konur sokaklardaki seyyar satıcı sorununun kendilerini aştığını dile getirdi. Çalışkan, “Buradaki sorun zabıtanın çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Sorun artık güvenlik sorunu ve bu çerçevede değerlendirilip çözüm üretilmeli” diye konuştu. Çalışkan norm kadro uygulamasıyla personel sayısına sınırlama getirildiğini, kısıtlı personelle ciddi oranda hizmet ürettiklerini vurguladı.

Çalışkan, Ankara’nın merkezi bölgesi olan Kızılay ve çevresindeki seyyar satıcı sorununu, Cumhuriyet Ankara’ya değerlendirdi. Seyyar satıcıların Konur ve Karanfil sokaklarda yoğunlaştığını, akşam belli bir saatten sonra kaldırımlarda ve sokaklarda satış yaptıklarını belirten Çalışkan, “Biz seyyar tezgâhların saat 21.00’e kadar açılmasını engelliyoruz. Sonra bölgeden ayrılınca tezgâhlar kuruluyor. O saatten sonra satış yapıyorlar engelleyemiyoruz” diye konuştu.

Seyyar tezgâhlarda satış yapanlarla diyalog yoluyla sorunu çözmek istediklerini, kendilerinin şiddeti ve cezayı bir yöntem olarak kabul etmediklerini, ancak bu noktada başarılı olamadıklarını belirten Tekin, “Konur ve Karanfil sokaklardaki sorun seyyar satıcı sorunu olmaktan çıkmıştır. Bunu bu kentin bütün yöneticileri biliyor. Buradaki sorun artık güvenlik sorunudur. Akşam bir saatten sonra oralarda tacizler başlıyor. Bu seyyar satıcı sorunu değil güvenlik sorunudur. Bunu önlemenin yolu da zabıtadan geçmez” değerlendirmesini yaptı.

Konur ve Karanfil sokaklarda farklı grupların bulunduğunu, bu gruplar arasındaki çelişkilerin “zabıtanın yasayı uygulamak istediği sırada ortadan kalktığını” anlatan Çalışkan, “Bu arkadaşlara yer gösterilebileceği, burada satış yapma olanağı sunulabileceği söylendi. Ama kabul etmediler. Farklı gruplar var. Bunlar zabıta tezgâhlara müdahale etmek istediğinde birleşiyorlar” diye konuştu.

Bu iki sokaktaki seyyar tezgâhlarının zabıta müdahalesiyle kaldırılması ve engellenmesinin olanaklı olmadığını herkesin bildiğini kaydeden Çalışkan, “Buna karşın herkes adres olarak zabıtayı gösteriyor. Ama bizim zorla insanları oradan kaldırmamız mümkün değil. Yöntem olarak da bunu zaten onaylamıyoruz. Burada hemşeri grupları var, siyasi gruplar var. Bunların tek birleştiği nokta zabıtaya karşı koymak. Kaldı ki zabıtaya karşı birleşen gruplarla bizim mücadele etme şansımız yok. Fiziki olarak bu olanak yok” değerlendirmesini yaptı.

Esnaf kayıtsız

Çalışkan, Konur ve Karanfil sokaklardaki seyyar satıcı sorununa bu sokaklardaki esnafın da kayıtsız kaldığını vurguladı. Bu sokaklarda işyeri olan esnafla bu konunun defalarca konuşulduğunu, bölgenin cazibesini yitirmemesi için belediye ile birlikte çalışılması gerektiğinin söylendiğini belirten Çalışkan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ama kimse buna yanaşmadı. Hatta sokakta esnaf derneği de kuruldu. Ama bir etkinlik sağlanamadı. Bazı işyeri sahipleri akşam saatlerinden sonra açılan seyyar tezgâhlarından memnun hatta... Çünkü gündüz satamadığını gece tezgâhlarda satmak isteyenler de var, bazıları bunu da yapıyor. Ama bu bölge güvenliği olmayan bir bölge olursa doğrudan kaybeden de kendileri olur, bunu defalarca anlatmaya çalıştık.”



‘Özel güvenlik izni verilmiyor’

Bölgenin güvenliğinin sağlanması için özel güvenlik hizmeti alınmasının dahi düşünüldüğünü anlatan Çalışkan, bu konunun da çözümlenmediğini dile getirdi. Valiliğin Konur ve Karanfil sokaklardaki güvenlik sorununu gündemine alması ve bu bölgede özel güvenliğe artık izin verilmesi gerektiğini savunan Çalışkan, “Buradaki sorun bizi aşıyor, bunu herkes biliyor ama kimse çözüm üretmiyor. Veya ağırdan alınıyor, mevcut durumunu koruması isteniyor” diye konuştu.

Norm kadro açmazı

Çalışkan Zabıta Müdürlüğü’nün kadrosunun çok sınırlı olduğunu, bu sınırlı kadro ile hizmet üretmeye çalıştıklarını dile getirdi. Şu anda 224 zabıtanın görev yaptığını, yeni yasa nedeniyle yeni personel alamadıklarını belirten Çalışkan, “Sayı 180’lere düşene kadar zabıta alamıyoruz. Ancak bu durumda Ankara’nın en işlek bölgelerini denetleme sorunu çıkıyor. Bizde göreli zabıtaların yaş ortalaması 45. Şu anda 35 yaşında zabıtamız yok” dedi.

Yaşı ilerlemiş zabıta görevlilerinin doğal ve normal bir şekilde verimlerinin de düştüğünü belirten Çalışkan, “Şimdi bu Norm Kadro yasası çıktı. Personel alma hizmet al deniyor. Ama bu fiilen ‘denetim yapma’ demektir. Bunun başka anlamı yok. Çankaya’nın 800 bin nüfusu var. Avrupa standartlarında düşünürsek zabıta sayısının en az 400 olması gerekiyor” diye konuştu.

Belediyenin zabıta yerine hizmet almasının çalışmaları aksatacağını kaydeden Çalışkan, taşerondan alınacak görevlilerin en fazla yardımcı eleman olarak kullanılabileceğine dikkat çekti. Çalışkan, “Alınacak insanlar devlet memuru değil, resmi görevleri, kimlikleri yok. Tutanak tutamaz, kamu adına denetim yapamazlar. Biz Ankara’nın göbeğinde günlük nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgede 2 milyona hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunu da elimizdeki görevli arkadaşların çalışmalarıyla yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Ruhsat denetimi

Sorumlu oldukları bölgede ruhsat denetimleri gerçekleştirdiklerini, bu denetimi yaygınlaştıracaklarını anlatan Çalışkan, “Son olarak Cihan Sokak’ta bir denetim yaptık. Bu sokakta yüzde ruhsatsız işyeri oranı yüzde 70’e çıkıyor. Şunu gördük genelde işyerlerinin yüzde 30-40’ı ruhsatsız. Bunların tutanaklarını tutup Encümen’e gönderiyoruz. Encümen belirli bir zaman tanıyarak karar alıyor. Gereğini yapmayanlara ceza verme kararı da alınabiliyor” değerlendirmesini yaptı.

Sigara denetiminin de fiilen kendilerine kaldığını, bu konuda son dönemde 700 encümen kararı aldıklarını belirten Çalışkan, “Dilenciler, kentin en işlek yerini yani bizim sorumlu olduğumuz bölgeyi seçiyor. Bunlarla da mücadele ediyoruz. İnsanlarımızın bilinçlenmesi lazım, yüreğinizi burkan bir görüntü nedeniyle dilenciye verdiğiniz para onun ailesi ile sokağa çıkıp dilenmesine neden oluyor.



Çöp kutusu koyamıyoruz

Kızılay bölgesindeki çöp kutusu olmamasını anımsatmamız üzerine Çalışkan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Güvenlik nedeniyle bölgeye hâlâ çöp kutusu koyamıyoruz. Emniyet izin vermiyor. Yine kağıt toplayıcılar bize kalıyor. Türkiye’nin yaşadığı tüm sosyal sorunlar Çankaya’ya dolayısıyla bize yansıyor. Hakkari’nin bir köyünden gelip kağıt toplayan bir insan en sonunda köyü buraya getirdi. Sonra Van’dan, Nevşehir’den geldiler. En son da Antep’den geldiler. Trafiğe çıkması yasak araçlarla geziyorlar, sonra kağıt toplayıcılar nedeniye yine şikayetler bize geliyor. Bizim tek başımıza tüm bu sosyal sorunları müdahale edip çözme olanağımız yok. Ancak çöpü biriktirdiği, çevreye rahatsızlık verdiği yerlerde müdahale ediyoruz.”

Çankaya’da 22 pazar kuruluyor

Çankaya ilçesinde 20 pazar yeri bulunduğunu, buralarda her hafta 22 pazar kurulduğunu belirten Çalışkan, bunların 9’unun üstü açık, 11’inin de kapalı olduğunu söyledi. Pazarlarda düzen sağlamaya başladıklarını anlatan Çalışkan, şöyle konuştu:“Pazarcılar Derneği ile görüştük. Pazarda düzen sağlanmasının pazarcı esnafının faydasına olacağını söyledik. Turuncu önlükler dağıtıldı ve ilk sonuçlar olumlu. Çankaya’da yaşayan insanlar yoğun çalışma temposu içinde olan insanlar. Bu insanlar alışveriş ihtiyaçlarını hemen marketten yapması gereken, bu ekonomik gücü de olan insanlar. Pazarda sorun olunca markete kolayca yönelebilecek bu insanlar, aynı zamanda bir özelliği olursa pazara da yönelebiliyorlar.”