Sheng-Chung Lin: Enerjide Türkiye ile İşbirliği Yapabiliriz



Tayvan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sheng-Chung Lin, Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyinin (TAITRA), 3-17 Nisan 2011 tarihlerinde Macaristan, Türkiye, Belarus ve Rusya'yı içeren ziyareti kapsamında düzenlenen basın toplantısında, heyette 57 firmanın yer aldığını, temel amacın ülkeler arasında ticareti geliştirmek olduğunu söyledi. Tayvan ile Türkiye arasındaki 1 milyar 600 milyon dolarlık dış ticaret hacminin, 1 milyar 400 milyon dolarlık kısmını Tayvan'ın Türkiye'ye ihracatının oluşturduğunu anlatan Lin, Türkiye'de doğrudan yatırım yapan 7 adet Tayvanlı firmanın yatırım toplamının 3 milyon 310 milyon dolar civarında bulunduğunu dile getirerek, ''Türkiye, yatırım yapmak için önemli bir ülke'' dedi. Lin, Tayvan'ın güneş, rüzgar ve bioenerji alanlarında montaj ve üretimde tecrübesi olduğunu ifade ederek, enerjide Türkiye ile işbirliği yapabileceklerini ifade etti.

TAITRA Başkan Yardımcısı Wayne Wu da önemli pazarlardaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, Türkiye'nin de söz konusu 8 pazar arasında bulunduğuna işaret etti. Wu, heyette yer alan, elektronik, bilişim, tekstil sektörlerinden 57 firmanın, ürünlerini tanıtmak amacını taşıdıklarını dile getirerek, Türkiye'den 300 firmayla 800 civarında görüşme gerçekleştirileceğini anlattı. Heyette bulunan 57 firmanın yarısının ilk kez Türkiye'ye geldiğini kaydeden Wu, firmaların Türkiye'ye ürünlerini tanıtmanın yanı sıra gıda, elektronik parçalar, çelik, maden, tekstil ürünleri alabileceğini söyledi. Wu, Türkiye'deki görüşmelerde 50 milyon dolarlık hacim oluşabileceğini ekledi.
    
Verilen bilgiye göre, Tayvanlı yetkililer, enerji konusunda yarın Ankara'da TBMM Enerji Komisyonu Başkanı ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile görüşecek.